Hlavní obsah

V Plzni přijdou o titul další čtyři rychlostudenti

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Počet rychlostudentů plzeňských práv, kteří přijdou o titul, se zvýší ze čtyř na osm. V nové várce hříšníků je podle informací Práva například Jan Harangozzo, který figuruje v kauze údajných podvodných konkurzů kolem soudce Jiřího Berky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právní expert Západočeské univerzity František Korbel předal čtyři nová rozhodnutí o zrušení diplomů rektorce Iloně Mauritzové ve středu. „Příslušné dopisy by měly odejít do konce týdne,“ řekla Právu rektorka.

Podle Korbela jsou důvody k zásahu zcela průkazné. „U všech je to podobné. Příliš krátká doba studia, chybějící zápočty i diplomové práce, pochybná rozhodnutí o přijetí a také podivný průběh vlastního studia, při němž nemuseli chodit do školy,“ zrekapituloval Korbel. Dotyční také museli jasně vědět, že titul získali neprávem. „Ve čtyřech případech rušíme magisterský diplom, k tomu ve dvou i automaticky diplom JUDr.,“ doplnil Korbel.

Prázdninová škola

Mezi těmi, kdo přijdou o obojí, je i Harangozzo. Pětiletý magisterský obor zvládl za pouhé dva a půl měsíce, přes prázdniny v roce 2005. Harangozzo se hájil předchozími studii, univerzita v Bratislavě ale potvrdila, že na Slovensku studoval pouhý rok, pak jej vyloučili.

Čtyři magisterské diplomy zrušila Západočeská univerzita již počátkem roku. Podle zjištění Práva i dalších médií o ně přišli podnikatelé Ladislav Cirhan a Petr Matuška, šéf Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl a Barbora Havlová. Obavy ze soudních sporů se zatím nenaplnily. „Na soud se podle mých informací dosud nikdo neobrátil,“ uvedl Korbel.

Do června hotovo

Mauritzová sdělila, že univerzita chce aféru s neoprávněně získanými diplomy – celkem by jich mohlo být až dvacet – uzavřít do konce června. „Termín by ale mohl ohrozit případný odchod Františka Korbela z právnické fakulty a univerzity,“ podotkla rektorka.

Korbel, který je jako někteří další pedagogové nespokojen se současným vedením fakulty, potvrdil, že o odchodu uvažuje. „Určitě ale zůstanu do konce semestru, tedy do září, a v každém případě dokončím zmíněnou práci pro rektorát,“ dodal Korbel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám