Hlavní obsah

K9 jasný výsledek nepřinesla, chtějí se scházet častěji

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koaliční špičky s jasným výsledkem fungování vlády bez předsedy VV Radka Johna po více než dvouhodinovém jednání nepřišly. Věcem veřejným se ale splnilo přání scházet se častěji, do budoucna se bude konat K9 vždy ve středu po jednání vlády. Už příští středu budou jednat o garancích pro boj s korupcí, jak VV požadovaly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf VV Radek John s Vítem Bártou v pozadí (ilustrační foto)

Článek

Po jednání koaličních špiček přišel mezi novináře mluvčí vlády Jan Osúch a oznámil, že politici se domluvili na tom, že se budou setkávat každou středu po jednání vlády.

„Příští středu koalice projedná tyto body: reformu zdravotnictví, poplatky ve druhém pilíři důchodového systému, problematiku třetího odboje, akcie na doručitele a garance boje proti korupci,“ řekl Osúch.

Johnova rezignace vzata na vědomí

K setkání K9 donutil své partnery John podáním rezignace. Nelíbilo se mu, že mu premiér Petr Nečas (ODS) mluvil do obsazení jeho úřadu pro boj s korupcí a že nemá jistotu, zda bude moci účinně s korupcí zápasit. VV pak požadovaly, aby se partneři zaručili, že reformy budou občanům řádně vysvětleny, mimo to také garance boje s korupcí. Podle nepotvrzených informací žádají post ministryně spravedlnosti pro šéfku svých poslanců Karolínu Peake.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík ČTK řekl, že jednání bylo procesní a týkalo se dalšího postupu. O Johnovi a jeho kroku prý příliš nemluvili. "My jsme nešli do žádných detailů. Kupodivu to bylo věcné a vlídné," poznamenal.

Končící vicepremiér John své kolegy v K9 podle Gazdíka seznámil se svým stanoviskem, proč odstoupil. "My jsme to vzali na vědomí, nic víc se k tomu neřešilo... Co na tom chcete řešit. To je jeho rozhodnutí, že končí," dodal podle ČTK Gazdík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám