Hlavní obsah

Ze čtyř ministrů VV zůstali dva, Dobeš a Jankovský

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po vládní krizi, která po pauze vyvrcholila odchodem šéfa VV Radka Johna z vlády, zbylo v kabinetu Petra Nečase (ODS) véčkařů polovic. Z původních čtyř ministrů zbývají jen ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a ministr školství Josef Dobeš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský s ministrem školství Josefem Dobešem (oba VV)

Článek

John odchází s tím, že necítí podporu premiéra ve svém protikorupčním tažení, díky němuž dostal malou stranu do parlamentu. VV ale podmiňují svou oficiální důvěru vládě schválením protikorupčních opatření a John podle svých dřívějších vyjádření bude předkládat další návrhy coby poslanec. Zůstává také jedním ze tří vrcholných koaličních vyjednavačů.

Protikorupční program bude mít ale za VV nadále zastání také v osobě málo výrazného ministra Jankovského, který byl ještě donedávna členem SNK-ED. Jankovský například plánoval uzákonit, aby nejvýznamnějším kritériem při zadávání veřejných zakázek byla nejnižší cena. Na největší zakázky by navíc podle Jankovského představ měli dohlížet dobře placení experti.

Dobeš pod ochranou Pražského hradu

Pod Dobešem se už jednou ministerské křeslo houpalo, ale včas mu je podržel prezident Václav Klaus, když v dubnu odmítl podepsat návrh na jeho odvolání, aniž by znal podrobnosti. Premiér Petr Nečas nakonec návrh stáhl. Klaus si Dobeše pochvaluje, kromě toho ministr na doporučení z Hradu obsadil na post svého poradce Ladislava Bátoru, někdejšího lídra extremistické Národní strany, což obhajoval i prezident.

Dobeš se ale nyní potýká se zatěžkávací zkouškou v podobě historicky prvního kola státních maturit. Pokud se maturity nepodaří, nepomůže zřejmě Dobešovi ani Klausova intervence, jelikož ministr sám spojil své setrvání v čele úřadu s úspěchem maturit.

Do vlády by se ale rád vrátil mecenáš VV Vít Bárta, který rezignoval kvůli podezření z korupce. Bárta věří, že se očistí a do funkce ministra dopravy vrátí. Byl by ale historicky prvním ministrem, který by to dokázal.

13 politických hlasů, dva nestraníci 

Po odchodu Johna se mimo jiné srovnal počet hlasů v kabinetu na 15. Občanští demokraté disponují šesti hlasy, TOP 09 má pět ministrů, VV dva a dalšími dvěma ministry jsou nestraníci ministr dopravy Radek Šmerda a ministr vnitra Jan Kubice.

Nakrátko, kdy se počítalo se Johnovým speciálním úřadem vicepremiéra pro boj s korupcí, mělo být ve hře 16 hlasů a s tím spojená možnost patu. Všechna důležitá hlasování ve vládě jsou ovšem vždy předjednána na koaličních schůzkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám