Hlavní obsah

John ve vládě končí

Právo, Novinky, rsk, jov, luk, dan
Praha
Aktualizováno

Vicepremiér pro boj s korupcí a předseda VV Radek John odchází z vlády. Oznámil to ve středu na tiskové konferenci. Vadí mu, že necítí plnou podporu pro svou práci a že mu premiér Petr Nečas (ODS) mluví do personálního obsazení jeho úřadu. VV nadále ve vládě zůstávají.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér pro boj s korupcí Radek John (VV)

Článek

John svou rezignaci po poledni sám oznámil s tím, že mu nejde o „funkci pro funkci“ a že si o svém odchodu chce obsáhleji promluvit s prezidentem Václavem Klausem. S tím se má sejít na Pražském hradě ve 14 hodin.

„Rezignuji vědomě a s plnou vážností jako předseda koaliční strany na pozici člena vlády, protože situace je podle mě už neudržitelná. Současně vyzývám premiéra k urychlenému svolání K9. Jsem zcela přesvědčen, že stávající kabinet beze změn nemůže důvěryhodně reprezentovat, prosazovat kvalifikovaně veřejnosti vysvětlovat reformy a jejich význam. Slibuji si od svého kroku zásadní urychlení těchto změn,“ řekl s tím, že podporu mu v jeho kroku vyjádřil poslanecký klub i vedení VV.

John dodal, že čekal, že po odchodu ministrů VV dojde k vytvoření samostatného a funkčního protikorupčního úřadu s nezávislým týmem, za který ponese zodpovědnost. „To se neděje, reformy se neprojednávají, K9 se neschází. Personální změny jsou v nedohlednu,“ uvedl.

Rezignující vicepremiér dále odmítl Nečasovy snahy zasahovat mu do výběru spolupracovníků. „Nejde mi však jen o konkrétní jména, není mi dovoleno sestavit tým, na který se mohu plně spolehnout a který odvedl kus práce v rámci protikorupční strategie. Nemám ani jistotu, že by se posléze neobjevovaly další obstrukce a komplikace vůči mému týmu spolupracovníků,“ prohlásil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér pro boj s korupcí Radek John (VV)

Již v úterý šéfka poslanců VV Karolína Peake upozornila na to, že kvůli personálním tahanicím se již deset dní vyjednávači ODS, TOP 09 a VV nesešli k jednání o reformách.

Nečas o ničem neví

Premiér a předseda ODS Petr Nečas zatím nechce Johnovu rezignaci komentovat s tím, že o ní nebyl informován.

„Je skutečností, že jsme se včera setkali, že jsme poměrně hodně postoupili z hlediska jednacího řádu, statutu vládního výboru i z hlediska kompetencí, které tento vládní výbor by měl mít,“ uvedl k setkání s Johnem Nečas na tiskové konferenci.

S předsedou Věcí veřejných se podle Nečase dohodli i na dalších krocích, které by souvisely s prací místopředsedy vlády pro koordinaci boje s korupcí. Výhrady prý John Nečasovi včera ani dnes nesdělil.

Bárta: Nejde nám o koryta

Místopředseda poslaneckého klubu VV Viktor Paggio prohlásil, že John měl jako předseda koaliční strany právo na to, aby si sestavil vlastní tým. „To mu bylo upřeno, takže se mu nedivím, že post nevzal,“ řekl Právu.

Poslanec Vít Bárta (VV) podotkl, že John svým krokem jasně ukazuje, že VV nejde o koryta. „Předseda jasně ukazuje, že nám jde o výsledky boje s korupcí. Radek John mohl být úspěšný ministr vnitra, resortu ale byl zcela neoprávněně zbaven,“ uvedl.

Šéf poslanecké frakce TOP 09 a Starostů Petr Gazdík se obává další vládní krize. „Na odstoupení má samozřejmě každý ministr právo, ale doufáme, že vztahy mezi Johnem a premiérem nebudou ještě více destabilizovat koalici,“ řekl Právu Gazdík.

Navržené spolupracovníky Nečas zatrhl

Poslanci již v úterý podpořili Johna v jeho požadavku sestavit si vlastní tým, aniž by mu do toho Nečas mluvil. John si s sebou na Úřad vlády chtěl vzít svého exnáměstka na vnitru Michala Moroze a šéfa Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka, proti oběma jménům má však premiér výhrady.

Korupce, kterou Michálek odkryl na SFŽP, totiž vedla k pádu exministra životního prostředí Pavla Drobila. Michal Moroz dříve vlastnil bezpečnostní agenturu a spolupracoval s ABL.

VV: Premiér by měl udělat ve vládě změny

John již několikrát prohlásil, že v případě, že by si nemohl vybrat své spolupracovníky, z vlády odejde. Zdroj blízký Johnovi Právu sdělil, že vicepremiér chce mít jasno do konce týdne. John serveru aktualne.cz řekl, že se v úterý večer sešel s Nečasem, schůzka ale skončila bez výsledku.

Poslanecký klub VV v úterý prostřednictvím své šéfky Peake vyzval Nečase, aby „nezasahoval do personálního obsazení, protože pouze Radek John nese odpovědnost za tým, který s ním bude pracovat“.

Podle Peake by premiér měl také držet slovo a dokázat, že je „chlap“ ohledně změn ve vládě. VV po odchodu Johna z vnitra a rezignaci exministra dopravy Víta Bárty trvají na tom, aby kabinet opustil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), šéf obrany Alexandr Vondra a ministr zemědělství Ivan Fuksa (oba ODS).

Je to agónie, tvrdí Hašek

Koaliční vláda je podle prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška v těžké agónii. „Ohlášená demise předsedy VV Radka Johna znovu obnažuje hloubku koaliční a vládní krize, která opět paralyzuje českou politiku,“ sdělil ve středu Hašek Právu. Podle prvního místopředsedy soc. dem. se nyní ukázalo, že boj s korupcí nikdy nebyl skutečnou prioritou kabinetu.

„Nečasova rozklížená vláda nemá žádný, natož silný mandát k reformám a její motto už řadu týdnů zní „díky za každé nové ráno“. Premiér Nečas by to měl uznat, omluvit se občanům ČR a odejít,“ dodal Hašek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám