Hlavní obsah

Poslanci podpořili možnost trestně stíhat firmy

Novinky, jas
Aktualizováno

Poslanci v úterý posunuli do druhého čtení návrh zákona o trestní odpovědnosti právnických osob. Norma je reakcí na skutečnost, že takovouto úpravu mají všechny členské země EU i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který zákon předložil, jej považuje stejně jako jeho straničtí kolegové za nadbytečný, normu naopak vítají TOP 09, VV i opoziční ČSSD. Zákon má pomoci v boji proti korupci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Článek

Zákon by měl umožnit stíhat osoby z vedení společností, které by se tak nemohly odvolávat na kolektivní rozhodnutí právnické osoby, tedy firmy.

Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob je na stole již poněkolikáté. Někteří poslanci koaličních stran upozorňovali, že zákon by mohl být zneužíván zejména v konkurenčním boji.

"Zájem státu je, abychom v rámci EU i mezinárodních společenství nevybočovali,“ připustil Pospíšil s tím, že jeho subjektivní názor není podstatný. Za svůj vstřícný postoj sklidil pochvalu i od Jeronýma Tejce (ČSSD).

Právnické osoby by na základě normy mohly být trestány za daňové delikty či za okruh deliktů vymezený mezinárodními závazky. Trestní odpovědnost právnických osob je v českém právním řádu novinkou.

Tresty za korupci  by mohly vzrůst

Do dalšího čtení prošlo v úterý odpoledne i několik dalších norem předložených ministerstvem spravedlnosti. Firmy budou do budoucna uvádět svůj vztah k místu, kde sídlí. Opatření je namířeno proti společnostem, které sice deklarují na nějaké adrese své číslo, v místě však nejsou dohledatelné.

Poslanci rovněž odsouhlasili návrh novely trestního řádu, který zvyšuje tresty za přijímání úplatků a pletichaření při veřejné soutěži. Místo osmi let by pachatelům mohlo hrozit až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám