Hlavní obsah

Klub VV trvá na změnách ve vládě v jednom šiku za Johnem

Právo, Novinky, rsk, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanecký klub Věcí veřejných (VV) stojí za pondělním vyjádřením Radka Johna. Právu to řekl poslanec Vít Bárta. John prohlásil, že bez personálních změn v kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) si VV nedovedou představit podporu reforem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda VV Radek John a Vít Bárta

Článek

„Klub stojí za včerejším ostrým vyjádřením Radka Johna. Klub také tlačí na pravidelné termíny koaličních jednání a rychlé prosazování reforem, o kterých se deset dní nejedná,“ prohlásil exministr dopravy Bárta.

Johnův poradce Jan Kubáček Právu dále sdělil, že poslanci Johnovi vyslovili podporu při skládání jeho týmu nového úřadu vicepremiéra pro boj s korupcí. Podle Kubáčka se postavili všichni za jména exnáměstka na vnitru Michala Moroze a bývalého šéfa Státního fondu dopravní infrastruktury Libora Michálka.

„Klub vyzývá premiéra, aby nezasahoval do personálního obsazení vicepremiéra pro boj s korupcí, protože pouze Radek John nese odpovědnost za tým, který s ním bude pracovat. Klub vyslovil podporu včerejšímu vyjádření Radka Johna a Kamila Jankovského o tom, že součástí reformního balíčku, se kterým bude spojeno hlasování o důvěře vládě, musí být také nový zákon o veřejných zakázkách,“ uvedla šéfka klubu Karolína Peake.

Jsme hrozně hodní a měkcí, ale neznamená to, že jsme blbí.
Karolína Peake

Ta zopakovala, že v případě, že by premiér Petr Nečas (ODS) neumožnil Johnovi si sestavit tým, vyvodil by z toho vicepremiér důsledky. John již dříve řekl, že by v takovém případě odešel z vlády.

„Chceme jedinou věc, aby dodržel slovo, které dal nám i veřejnosti: to, že personální rekonstrukce vlády nekončí ministerstvy VV a že bude dále pokračovat a že bude do června do hlasování o důvěře vládě kompletní. Nebudeme premiérovi diktovat, čeho se mají změny týkat, pouze očekáváme dodržení slibu. Je na čase, aby dokázal, že je chlap,“ dodala Peake.

Na dotaz, kde bere záruku, že změny v kabinetu odchodem exministra Bárty a Johna z vnitra nejsou konečné, odvětila: „Jsme hrozně hodní a měkcí, ale neznamená to, že jsme blbí.“

Proč protiteroristický útvar sleduje politiky? ptá se Peake

Podle Peake poslanec Michal Babák (VV) obeznámil klub se svým případem a zákonodárci VV za ním plně stojí a nemají důvod mu nedůvěřovat.

„Považujeme za poněkud alarmující, že finančně-analytický útvar, který byl původně vytvořen k tomu, aby bojoval s případným terorismem, je využíván k tomu, aby prošetřoval jednotlivé poslance a politiky, od toho je policie a státní zastupitelství,“ řekla Peake.

Babák sponzoroval stranu šesti milióny korun nejasného původu. Tvrdí, že si na sponzoring půjčil. Podle serveru Aktuálně.cz celkem 1,2 miliónu korun někdo uložil na jeho konto v hotových penězích, ty následně putovaly na konto VV. Banka ale na podezřelé transakce údajně upozornila právě Kalouskův Finanční analytický úřad.

Kdo přijde o funkci?

Věci veřejné z dubnové vládní krize vyšly se ztrátou ministerstev dopravy a vnitra, přičemž získaly pro svého šéfa post vicepremiéra pro boj s korupcí. Vnitro po něm převzal nestraník Jan Kubice. V čele ministerstva dopravy stanul někdejší Bártův náměstek Radek Šmerda, který je ale připraven Bártovi post vrátit, jakmile se očistí od několikanásobného podezření z korupce.

VV od začátku krize požadovaly odchod ministra obrany Alexandra Vondry, ministra zemědělství Ivana Fuksy (oba ODS) a správce státní kasy Miroslava Kalouska (TOP 09). Premiér Petr Nečas (ODS) další personální změny ve vládě avizoval, zatím ale neupřesnil, o koho se bude jednat. Stále má k dispozici Vondrovu rezignaci.

Problémy má ale s angažmá Moroze v Johnově úřadu v rámci tzv. deABLizace kabinetu. Podle médií byl i Moroz spjat s ABL. Před lety Moroz založil vlastní bezpečnostní agenturu a stal se také náměstkem na vnitru, a to ještě před vstupem VV do vysoké politiky. Agenturu Moroz nedávno prodal. Podle Johna nemá Moroz s ABL nic společného, nicméně pochybnosti budí údajné Bártovo vyjádření v utajeném dokumentu, podle nějž ABL spolupracovala s „pseudokonkurenčními firmami“. Informovala o tom MF Dnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám