Hlavní obsah

Léto vydrží do středy, potom se zatáhne a ochladí

Novinky, jas

Začínající týden přinese do České republiky nejprve letní teploty a následně však i mírné ochlazení a srážky. Minimálně do středy se můžeme těšit na odpolední maxima kolem 25 stupňů a jasnou oblohu, tedy počasí typičtější spíše pro letní měsíce. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Petr Horník , Právo

Článek

"Až do středy bude jasno či skoro jasno," uvedla Honsová s tím, že teploty budou zvolna stoupat. V pondělí by se měla odpolední maxima pohybovat mezi 19 a 23 stupni Celsia, ale již další den se dostanou na 22 až 26 stupňů. Příliv teplého vzduchu vyvrcholí ve středu, kdy se rtuť teploměru zastaví v intervalu 23 až 27 stupňů.

Ranní teploty se budou pohybovat většinou mezi osmi až čtyřmi stupni, postupně i ty vzrostou na osm až deset stupňů.

Ve čtvrtek dorazí ochlazení a srážky

Změna charakteru počasí přijde ve čtvrtek, kdy naše území začne od západu ovlivňovat studená fronta. Zatímco v západní polovině republiky budou odpolední maximální teploty pouze do 20 stupňů Celsia, na východě se ještě udrží mezi 22 a 26 stupni. Spíše ojediněle se vyskytnou přeháňky či bouřky.

"Od pátku bude více oblačnosti s deštěm či bouřkami," doplnila Honsová s tím, že se ochladí na 16 až 20 stupňů.

Ačkoliv od čtvrtka do soboty slaví jmeniny trojice ledových mužů, letos své pověsti nedostojí a ranní minimální teploty se budou i nadále držet kolem šesti stupňů Celsia. Pankrác, Servác a Bonifác byli letos rychlejší a ranní mrazíky přišly už minulý týden.

Nedočkáme se ani překonání teplotních rekordů, v roce 1945 se po skončení války vyhouply teploty dokonce přes hranici 30 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám