Hlavní obsah

Ohledně stavebního spoření se odpovědnosti nezříkám, říká Kalousek

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se v souvislosti s jím navrhovanými změnami ve stavebním spoření odpovědnosti nezříká, přesto se domnívá, že verdikt Ústavního soudu zrušit omezení státní podpory stavebního spoření není správný a soud nemá pravdu. Uvedl to v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Na účty účastníků stavebního spoření tak přijde jako doplatek celkem 5,25 miliardy korun.

Jak Kalousek připomněl, rozhodně v souvislosti s touto záležitostí nehodlá odstupovat z postu ministra financí a s premiérem Petrem Nečasem (ODS) mají na rozhodnutí Ústavního soudu stejný názor.

„Premiér proti mně nic nemá,“ prohlásil Kalousek v souvislosti s možnou výměnou některých ministrů v Nečasově vládě. Podle Kalouska se TOP 09 případné změny ve vládě, které Nečas ohlásil na červen, nedotknou.

Kalousek společně s předsedou poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem jsou zajedno v omezení výše podpory i v tom, na co lze tyto finance použít. Naproti tomu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je proti snižování státní podpory i proti omezení účelovosti.

Nejvíce stavebních smluv bylo dosud uzavřeno v roce 2003, kdy jejich počet přesáhl dva milióny.

U hypoték se sníží možnost odpočtů

Jak dále Kalousek uvedl, chce zachovat u hypoték možnost odpočtu úroků z daňového základu, ale dojde ke snížení maximální částky na 80 000 Kč ročně.

„U 80 procent hypoték se úroky pohybují mezi 40 000 až 50 000 Kč ročně. To jsou byty za tři miliony korun,“ uvedl Kalousek s tím, že výjimku pro hypotéky přesto považuje za nesystémovou, podřídil se ale tlaku z vlastního politického klubu a z diskusí ve vládní koalici s ODS a Věcmi veřejnými.

Odpočet se měl původně snížit na maximálně 150 000 korun ročně ze současných 300 000 korun. Pro nové smlouvy uzavřené od roku 2012 pak neměl být možný vůbec, jak připomíná ČTK.

Nová stínová vláda má být silnější

Podle Sobotky bude v průběhu května představena nová stínová vláda, která má být silnější a efektivnější.

Ve středu se bude konat volba nového předsedy poslaneckého klubu ODS. Na tento post chce Tluchoř dle svých slov opět kandidovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám