Hlavní obsah

Kubice: policie a hasiči mají peníze jen do listopadu

– Praha
Novinky, pit

Nový ministr vnitra Jan Kubice (nestr.) si nedokáže představit, že by nadále klesaly finanční prostředky na policii a na hasiče. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že rozpočet na tyto složky je zajištěn do letošního listopadu. Vicepremiér Radek John (VV) to popírá.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

V současné době je u policie zaměstnáno dohromady 41 013 lidí. Podle Kubiceho může jakékoliv další snížení tohoto stavu znamenat bezpečnostní riziko. Policii by zasáhl odchod zkušených policistů, což jsou podle něj lidé v rozmezí 35 až 38 let.

„Prosinec je zatím problémový,“ sdělil Kubice s tím, že se nabízejí ohledně této situace jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), případně s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

„Chci připomenout, že rozpočet Ministerstva vnitra a odvislých organizací byl sestaven jako vyrovnaný, kdy peníze na platy byly odvozeny od plánovaného snižování počtu funkcionářů zejména na Policejním prezidiu. Ostatně jak policejní prezident, tak velitel HZS mi dali písemnou garanci, že letošní rozpočet udrží vyrovnaný a plně zvládnou,“ ohradil se John.

Zvýšená teroristická hrozba zatím nehrozí

Pokud jde o teroristickou hrozbu v Česku, situace je podle něj stabilizovaná. A to i přesto, že minulý týden detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi Pákistánce, na něhož byl vydán mezinárodní zatykač pro podezření z vraždy a terorismu. Pákistánec se nyní nachází ve vydávací vazbě. [celá zpráva]

Podle policejního prezidenta Petra Lessyho by bylo přínosné zpřísnit trestní sazby za padělání úředních listin.

Zemětřesení na ministerstvu

Kubice zatím propustil z ministerstva čtyři náměstky z dob svého předchůdce Radka Johna (VV). Poslední z nich, Viktor Čech jako náměstek pro zahraniční styky, má do konce června čas na to, aby prokázal své kvality.

Velkým kritikem nového ministra Kubiceho je bývalý premiér Jiří Paroubek (ČSSD), podle něhož je Kubice „neschopný člověk, kterému by nesvěřil ani dvoreček se slepicemi“.

Reklama

Výběr článků

Načítám