Hlavní obsah

Rezervy vidím i u sebe, řekl sebekriticky premiér Nečas

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) přiznal, že v práci celé vlády vidí rezervy, které se vztahují i k jeho osobě. Uvedl to v neděli v diskusním pořadu televize Prima Partie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Zlepšovat by se podle Nečase mohlo všech 16 ministrů. Pokud jde o Nečase, měl by více trvat na termínech, které plynou z vládního prohlášení. Premiér uvedl, že uplynula dostatečně dlouhá doba na to, aby jednotliví ministři pracovali na sto procent.

Přesto Nečas registruje jisté zlepšení, které nastalo po jeho pohrůžce, že v červnu dojde k vyhodnocení práce ministrů a k jejich případné obměně.

„Ministr by měl zvládat své úkoly i práci ve vládě, zajímat se o věci i mimo svůj resort,“ je přesvědčen Nečas. Za největší rezervu vlády vidí schopnost vysvětlovat jednotlivé kroky před veřejností.

Rezervy ve vysvětlování reforem

Nečas připustil, že mnohé reformní kroky jsou v očích veřejnosti nepopulární, ale to je případ celé Evropy, ať je u vlády pravice či levice. Právě z toho důvodu je nutná komunikace s širší veřejností a obhájení reforem, stejně tak i jejich vysvětlení.

„Objedu zemi a budu hovořit s lidmi,“ uvedl Nečas s tím, že i on chce přidat ruku k celkovému dílu.

Pokud jde o jména ministrů, kteří by mohli být vyměnění, Nečas se nechtěl konkrétně vyjadřovat. Jak připomněl, má už nějakou představu a bude dále jednat s koaličními partnery i v grémiu ODS. Poslední slovo v rozhodování bude mít ale on.

„Ve všech třech koaličních stranách jsou ministři dobří a ti horší,“ zakončil Nečas s tím, že každopádně ale nechce provádět jen „změnu pro změnu“.

"Někteří členové Ústavního soudu jsou předpojatí"

Někteří členové Ústavního soudu jsou podle Nečase předpojatí. Reagoval tak na rozhodnutí Ústavního soudu ohledně státní podpory stavebního spoření. Nelíbí se mu také výrok místopředsedkyně Ústavního soudu Elišky Wagnerové, která praktiky ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) přirovnala k praktikám nacistického Německa. Rozhodování soudu dlouhodobě ostře kritizuje prezident Václav Klaus.

"Tady existuje i jistá míra předpojatosti u některých členů Ústavního soudu, protože já považuji například za neuvěřitelný výrok, který řekla paní místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová na adresu ministra financí Kalouska, kde ho přirovnala k nacistům, to je něco, nad čím mi zůstává rozum stát," řekl Nečas.

Dodal, že v kterékoli zemi na západ od Česka by musela vážně zvažovat rezignaci. Její výrok podle něj dokazuje jistou míru osobní a politické podjatosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám