Hlavní obsah

Koalicí na pražském magistrátu třesou úřednická místa

Právo, Petr Janiš
Praha

Zastupitelé ODS se v pondělí sejdou, aby řešili otázku, jak dál postupovat ve výběru zástupců ředitele magistrátu a důležitých postů ředitelů odborů. Jde patrně o otázku, která nyní nejvíce štěpí pražskou ODS a působí jí problémy v koalici s ČSSD. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) chce současný výběr dokončit, i když znějí hlasy, že by se měl opakovat.

Foto: René Volfík, ČTK

Nový pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

O výběru zástupců magistrátu, kteří pod sebou mají hned několik radničních odborů najednou, se zmiňuje koaliční smlouva. Smlouva stanoví, že výběr mají politici posvětit. Nyní někteří říkají, že výběr nemá být politický a smlouva by ho ani řešit neměla.

„Forma širokých výběrových komisí bez politiků, s účastí odborníků, veřejnosti, nevládních organizací, jako je Transparency International, by vedla k odpolitizování státní správy a k transparentním procesům při výběru úředníků,“ řekl Právu šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Primátor Svoboda je však proti rušení stávajících výběrových řízení, na jejichž komise část ODS neměla vliv. „Ten nápad je účelový a já s ním nesouhlasím,“ reagoval pro Právo primátor. O svém názoru se bude snažit přesvědčit zastupitele ODS. I když je možné, že ho klub přehlasuje, Svoboda může použít ještě jeden trumf – křehkost koalice. ODS a ČSSD mají nyní jistých 33 hlasů z 63, stačí dva lidé, aby koalice o většinu přišla. Primátor by tak své postoj mohl podpořit pohrůžkou, že rezignuje. Některé zdroje Právu řekly, že taková hrozba už zazněla.

Není žádný důvod výběrová řízení opakovat. Je třeba rozhodnout, ne opakovat výběrová řízení
Bohuslav Svoboda

Zatím primátor svůj názor na výběr úředníků, jejichž předchůdci odešli už v zimě, hájí věcně. „Výběrová komise byla řádně svolaná, měla řádné složení, všechna kritéria byla naplněna. Není žádný důvod výběrová řízení opakovat. Je třeba rozhodnout, ne opakovat výběrová řízení,“ uvedl Svoboda s tím, že stále platí dohodnutý harmonogram kroků.

Výběr zástupců ředitele magistrátu by se podle něho neměl měnit s jednou výjimkou. „V něm účastnice odvolala svůj zájem,“ poznamenal Svoboda. Informace Práva říkají, že šlo o Michaelu Marksovou (ČSSD), která je místostarostkou Prahy 2. Marksová to včera nepotvrdila.

ČSSD odmítá, že by do sporu o místa úředníků, kteří zatím mohou rozhodovat o některých zakázkách, zasahovala. „Záleží na tom, na čem se dohodne ODS, to věc soc. dem. není,“ reagoval pro Právo šéf pražské ČSSD Petr Hulinský. Připustil, že jde o větší problém, než otázka, kdo obsadí dvě volná místa radních. ČSSD trvá na šesti postech podle modelu, v němž strana, jež obsadí post primátora, má méně radních než koaliční partner. „Není to věc, na která stojí a padá koalice,“ řekl Hulinský.

Smírčí řízení začalo 22. dubna poté, co ČSSD obvinila radní svého partnera ze špatné práce a pomalého prosazování koaliční smlouvy. ODS kritiku odmítla, o vliv však bojuje skupina kolem primátora Svobody a křídlo kolem podnikatele Tomáše Hrdličky a Prahy 10. Řízení má trvat 30 dní, pak se koalice může rozpadnout a třeba i vzápětí znovu dohodnout. Poslední den smírčího řízení vychází na sobotu 21. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám