Hlavní obsah

Stráský odvolal úředníka, který nechal rozmístit chemické pasti na kůrovce

– Vimperk

Šéf šumavského národního parku Jan Stráský v pátek odvolal svého náměstka a zároveň vedoucího oddělení státní správy Tomáše Hlavatého, jenž rozhoduje o výjimce k použití jedů proti kůrovci. Informoval o tom sám Hlavatý. Park biocidy rozmístil i v mokřadech, ačkoli na to neměl povolení, potvrdila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý premiér ČSFR Jan Stráský nyní vede Národní park Šumava.

Článek

Parku za to hrozí sankce až milión korun. Ekologové apelují na ministra životního prostředí, aby povolovací řízení v parku prověřil.

"Před půl hodinou mi volal pan ředitel, že ve funkci dneškem končím," řekl ráno Hlavatý. Současně Stráský odvolal i dlouholetého vedoucího CHKO Pavla Hubeného. Jejich nadřízeným se stal Stráským dosazený Václav Braun. Hlavatý doplnil, že správní řízení o udělení výjimky k použití biocidů bylo zahájeno koncem března. Úředníci o ní mají ze zákona rozhodnout do 90 dnů. Stráský ve čtvrtek České televizi řekl, že neexistují důvody, aby výjimka nemohla být vydána.

Obrana proti kůrovci
lapákyporažené i stojící stromy, na které se feromony lákají lýkožrouti
lapačeumělohmotná zařízení s podobným principem, brouk namísto pod kůrou stromu skončí v šufleti lapače, odkud se musí vysypat
trojnožkyčásti kmenů smrků postavených do tvaru jehlanu
Všechna zařízení lze použít bez insekticidů, pouze s feromonovými odparníky, které nalákají kůrovce. Nástrahy se zavrtanými lýkožrouty se potom musejí z lesa včas odvézt. Pokud se chemie použije, usmrtí kůrovce na místě.

"Odvolání Hlavatého lze považovat za ovlivňování výsledku správního řízení," řekl Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Zároveň novináře informoval, že ekologové apelují na ministra životního prostředí Tomáše Chalupu (ODS), aby prověřil povolovací řízení v parku. Pesticidy byly podle Bláhy použity v den, kdy byla žádost doručena úředníkům, což potvrzují i tabulky na otrávených pastích na kůrovce.

"Zákon výslovně zakazuje používání pesticidů v národním parku. Ředitel Stráský potřebuje speciální výjimku, která mu umožní v tomto případě nedodržovat zákon. Jak může předem vědět, že zvláštní povolení dostane? Jak může předem vědět, že posouzení rizik dopadne kladně?" ptá se Bláha.

Stráský v pátek řekl, že chce zjistit, kdo v rezervaci v rozporu se zákonem a příkazem Chalupy otrávené trojnožky a lapáky na kůrovce rozmístil. Pokud viníka najde, bude uvažovat o jeho potrestání. "S mým vědomím to samozřejmě nebylo, já jsem to rozmístění nedělal. Samozřejmě, že zvážím i sankce," prohlásil Stráský.

Nejdříve se chce seznámit s výsledkem šetření zaměstnanců parku i České inspekce životního prostředí. "V případě, že obranná opatření byla umístěna na mokrých stanovištích, budou odstraněna," slíbil. Podotkl, že trojnožky se stavěly v době, kdy byl sníh, a pracovníci asi nevěděli, kam přesně je staví.

Na používání chemie v rezervaci bez povolení upozornilo ve čtvrtek Hnutí Duha. Zhruba před týdnem podalo podnět k šetření na ČIŽP. Její inspektoři už použití insekticidů potvrdili ve II. zónách. Ty mohou být jak bezzásahové, tak zásahové. Zatím provádí šetření v terénu. Pak budou studovat plány péče o daná území. Jasné ale je, "že správa insekticidy použila, ačkoliv neměla udělenou výjimku," řekla vedoucí oddělení ochrany přírody oblastního inspektorátu ČIŽP Jitka Koubalíková. Výjimka se podle ní nedá udělit zpětně. Inspekce by měla rozhodnout do 30 dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám