Hlavní obsah

Tluchoře ve vedení klubu ODS možná do týdne nahradí Benda nebo Doktor

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci ODS se rozhodli urychlit volbu svého vedení. Důvodem je spor o roli šéfa klubu Petra Tluchoře při nedávné vládní krizi, kdy se podle nahrávky poslankyně Kristýny Kočí podílel na vnitrostranickém puči u véček.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř

Článek

Klub bude volit příští týden ve středu přesto, že původním termínem byl červen. Tluchoř Právu potvrdil, že chce svou funkci obhájit. O své pozici však nechtěl spekulovat. „Podpora se ukazuje v tajném hlasování. Ve volbách vítězí ten, kdo dostane nejvíc hlasů,“ řekl. Šéf klubu je automaticky členem nejužšího vedení ODS – grémia.

O možných Tluchořových nástupcích se zatím jen spekuluje. Nejčastěji se mluví o jménu místopředsedy klubu Marka Bendy. Podle některých informací by adeptem na funkci mohl být i poslanec Michal Doktor. Ten se před časem ostře pustil do Tluchoře, když prohlásil, že se sám „odstraňuje svou obludností“.

První místopředseda klubu Zbyněk Stanjura se podle svých včerejších slov kandidovat na šéfa nechystá s tím, že má ambici obhájit funkci místopředsedy.

Ukáže Nečas palec dolů?

Podle informací Práva nyní Tluchoř aktivně shání podporu kolegů. „Při hlasování bude klíčové, co řekne předseda Petr Nečas,“ řekl Právu jeden z poslanců ODS. Podle dalšího se hovoří o tom, že by Nečas mohl před středečním jednáním nebo během něho otevřeně říci, že si Tluchoře za šéfa poslanců nepřeje. Nečas mu vyčítá, že před vládní krizí i v jejím průběhu jednal za jeho zády.

Šéf ODS je podle kuloárových informací motivován Tluchoře vyzvat k odchodu i proto, aby si před spolustraníky zachoval tvář poté, co předsedu poslanců na uzavřených jednáních opakovaně kritizoval.

Tluchoř má navíc ztíženou práci poslaneckého vyjednavače v rámci koalice poté, co Kočí ve funkci předsedkyně poslanců VV nahradila Karolína Peake. Poslanci véček si stěžují na obtížnou komunikaci s Tluchořem.

Vzájemná animozita se ukázala i při středečním jednání Sněmovny o zdravotní reformě, kdy se Věci veřejné postavily proti Tluchořově návrhu, aby z vedení schůze byl odvolán soc. dem. Lubomír Zaorálek. Důvodem prý bylo, že Tluchoř s koaličními partnery svůj záměr neprojednal a jednal na vlastní pěst.

Důvod dřívější volby předsedy klubu v ČT Stanjura vysvětlil: „My jsme využili příležitosti, že příští týden bude zasedat Sněmovna, a proto jsme rozhodli, že volební klub bude příští středu. Další příležitost by byla až na červnové schůzi, kde očekáváme množství reformních zákonů a chceme se plně soustředit na jejich projednávání.“

Poslanec Pavel Bém na dotaz Práva uvedl, že ODS bude hledat řešení, které vytvoří stabilní politické prostředí. „Hledáme shodu uvnitř klubu. Vládní koalice, která prošla dramatickou politickou krizí, může přežít pouze tehdy, když všechny koaliční kluby budou jednotné. Už si nemůžeme dovolit ztrácet poslanecké hlasy,“ uvedl Bém.

Místopředsedy poslanců klubu jsou kromě Stanjury a Bendy ještě poslanci Jan Bauer, Václav Mencl a Pavel Svoboda.

Reklama

Související články

Tluchořovi už mydlí poslanci ODS schody

Dny předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře v nejvyšších patrech české politiky se zdají sečteny. Řada poslanců ODS mu má za zlé, že podle slov příliš...

Odstavit Tluchoře? Poslanci ODS nejsou jednotní

O tom, že pozice Petra Tluchoře v čele poslaneckého klubu ODS je nejistá, se v posledních dnech psalo opakovaně. Zatímco někteří poslanci ODS kolegu kritizují,...

Výběr článků

Načítám