Hlavní obsah

Restituce církevního majetku se bez finančních kompenzací neobejdou

Stát by měl církvím vrátit hlavně nemovitý majetek, bez finančních kompenzací se však restituce zřejmě neobejdou, uvedl ministr kultury Jiří Besser (TOP 09). Podle něj by se vyrovnání státu s církvemi mělo co nejméně dotknout státního rozpočtu. Besser očekává, že vydávání majetku by mělo být připraveno do roku 2012.

Foto: Profimedia.cz

Ministr kultury Jiří Besser.

Článek

Besser to ve čtvrtek řekl novinářům po druhém jednání vládní komise pro narovnání vztahů mezi státem a církvemi. "My se budeme snažit dohodnout takové podmínky, aby skutečně křivda byla napravena a státní rozpočty České republiky utrpěly do budoucna co nejméně," sdělil Besser.

Jednou z projednávaných variant byla také možnost, že církve dostanou zpět veškeré nemovitosti, o které je připravil komunistický režim, a to všech 181 tisíc hektarů lesů, 72 tisíc hektarů zemědělské půdy a přes osm tisíc hektarů dalších nemovitostí.

Podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) není problém, aby církvím stát vrátil veškeré blokované pozemky. „Je zpracováno několik variant, zda vydáme 70, 80, 90 či 100 procent polí a lesů, a my jsme připraveni na všechny varianty,“ řekl ministr.

Církevní restituce váznou už 20 let

Vyřešit církevní restituce se nedaří již 20 let a po vyrovnání s církvemi volají i obce a města, kterým zablokovaný majetek církví často brání rozvoji. Nejblíže řešení byla Topolánkova vláda, která chtěla církvím vrátit 20 tisíc hektarů polí a 65 tisíc hektarů lesů a za nevrácené nemovitosti zaplatit 83 miliard korun se splátkovým kalendářem na 60 let. Částka by kvůli úrokům narostla na 270 miliard korun.

Dohoda počítala s tím, že katolická církev, které patřilo 95 procent zabraného majetku, se uskrovní a bude inkasovat 85 procent z dohodnuté částky, zatímco 10 procent „přenechá“ ostatním církvím a židovské obci. Čistě naturální restituce a následná odluka církví od státu – dnes stát přispívá církvím 1,4 miliardy na platy duchovních – by ale pro menší církve mohla znamenat životní problém. Neměly by totiž z čeho platit mzdy a provoz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám