Hlavní obsah

Soudci chtějí nové taláry

Právo, jbs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

O nový typ taláru, tedy pláště, který soudci používají v soudních síních při líčení, usiluje Soudcovská unie ČR. Ušít by je měl OP Prostějov a před tím firma uspořádá na jednotlivých krajských soudech jakési přehlídky navrhovaných modelů.

Článek

"V současných talárech, které se používají zhruba čtyřicet let, se cítíme jako ve skafandru. V zimě je v nich zima a v létě horko. Zajímavé je, že to více vadí přísedícím než soudcům z povolání. Nové taláry by měly mít nejen jiný střih, ale hlavně by měly být vyrobeny z vhodnějšího materiálu," uvedl předseda královéhradeckého krajského soudu Milan Bořek. V Hradci výrobní firma představí svou nabídku začátkem března.

Jakmile se soudci v celé ČR shodnou na novém typu taláru, unie požádá ministra spravedlnosti o souhlas s výměnou.

Velkou otázkou je však financování záměru. "Vzhledem k napjatému rozpočtu v našem resortu jsem s kolegy hovořil i o možnosti, že by si každý soudce talár zaplatil ze svého. Mnoho z nich s tím vyslovilo souhlas," dodal Bořek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám