Hlavní obsah

Březinovu kauzu si vyřešte v Praze, vzkázalo vedení ČSSD

– Praha
Právo, jov

Nejužší vedení ČSSD, politické grémium, se ve čtvrtek ráno zabývalo nejnovějším vývojem v kauze náměstka pražského primátora Karla Březiny. Státní zastupitelství totiž v úterý oznámilo odmítnutí Březinovy stížnosti proti obvinění ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Špičky soc. dem. žádají, aby se případem zabývalo vedení pražské stranické organizace.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Karel Březina

Článek

„Politické grémium žádá krajský výkonný výbor Praha, aby se zabýval záležitostí obvinění Karla Březiny s tím, že rozhodnutí je primárně záležitostí pražské krajské organizace a Karla Březiny,“ sdělil ve čtvrtek předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Právu obsah usnesení stranického politického grémia.

Březinu obvinila protikorupční policie ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění ke konci března. Vedení ČSSD tehdy oznámilo, že se záležitosti bude věnovat teprve tehdy, až bude rozhodnuto o stížnosti, kterou Březina proti obvinění podal.

Paroubka v Děčíně budou řešit až příští týden

Dalším horkým bodem jednání špiček soc. dem. měly být rozmíšky v rámci ústecké krajské stranické organizace. Spory vyvrcholily v neděli, když děčínská ČSSD odmítla účast expředsedy strany Jiřího Paroubka na prvomájovém mítinku.

„Část stranické základny se shodla, že by pan Paroubek neměl na této akci vystoupit a tak mu to bylo naznačeno. Myslím si, že je to v pořádku, o tom je demokracie,“ řekl v neděli Právu šéf ústecké krajské soc. dem. Arno Fišera.

Sobotka následně pozval Fišeru na čtvrteční jednání politického grémia a prohlásil, že bude chtít ujištění, že se podobný incident už nebude opakovat. Fišera se ale kvůli pracovnímu vytížení nemohl dostavit, spory na Ústecku se tak budou řešit až příští týden.

„Předseda ústeckého kraje se omluvil, vzhledem k tomu, že měl na dnešek plánovaný jiný program, a to pozvání bylo velmi narychlo. Rozhodl jsem se, že si příští týden ve svém programu vyhradím více času pro to, abych se zabýval situací v Ústeckém kraji. Pozvu příští týden zástupce Ústeckého kraje,“ řekl Sobotka na dotaz Práva.

Lídr soc. dem. také chce využít probíhající schůze Sněmovny a promluvit si s jednotlivými poslanci jeho strany z Ústecka. „Mým cílem je mluvit se spornými stranami, situaci uklidnit, pokusit se tam najít nějakou dohodu tak, aby se ústecká organizace místo nějakého vnitřního sporu už soustředila na přípravu příštích krajských voleb,“ dodal Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám