Hlavní obsah

I malé množství alkoholu zhoršuje řízení, říká expert na závislosti Nešpor

Novinky, Václav Lang

Schválená novela silničního zákona mimo jiné upravuje bodové ohodnocení za řízení pod vlivem alkoholu. Řidiči, kteří mají v krvi maximálně 0,3 promile alkoholu, podle ní sice dál dostanou pokutu, ale nově nepřijdou o body. Odborník na závislosti Karel Nešpor však před změkčením trestu varuje.

Článek

"V porovnání s vyššími dávkami je zde malé, ale prokazatelné zhoršení schopnosti řídit," řekl primář mužského oddělení závislostí Psychiatrické léčebny Bohnice Karel Nešpor. Podle něj se i u lidí s minimálním množstvím alkoholu v krvi projevují sklony k riskování.

Pokud řidiči podle něj budou vědět, že jim bodový trest, který může vést až k odebrání řidičského průkazu, nehrozí, mohli by častěji než nyní po sklenici piva před jízdou sáhnout.

Novela, kterou odsouhlasili poslanci v úterním hlasování, by měla vejít v platnost 1. srpna letošního roku. Podle ní se budou za každý přestupek ukládat stále stejné pokuty, ke stržení bodů však dojde jen při nejzávažnějších přestupcích. Tedy při naměření vyšší hodnoty než 0,3 promile.

Za řízení vozidla nebo jízdu na zvířeti pod vlivem alkoholu či drogy bude nadále moci být uložena pokuta od 2 500 do 20 tisíc korun. "Nulová tolerance k alkoholu zůstává v platnosti," upozornil ministr dopravy Radek Šmerda.

Řidič, který bude přistižen s méně než 0,3 promile alkoholu v krvi, vyvázne bez bodového postihu, naopak při vyšší míře naměřeného alkoholu v krvi mu bude odečteno 7 bodů.

Podle expertů ministerstva zdravotnictví ale není možné prokázat, že alkohol do hranice 0,24 promile, který odpovídá konzumaci zhruba jednoho půllitru desetistupňového piva, ovlivňuje řidičovo chování za volantem. Tato dávka přitom podle zahraničních studií zvyšuje riziko smrti 3,4krát.

Nešpor: Benevolence nevede k ničemu dobrému

Nešpor upozorňuje, že podobné benevolence ohledně alkoholu zatím v celosvětovém měřítku nevedly k dobrým výsledkům a doporučuje spíše opačný postup. "Snížení povolených hladin alkoholu nebo naprostý zákaz alkoholu před jízdou vedlo v řadě zemí k poklesu dopravních nehod, zejména smrtelných."

Dodává, že interakce malých dávek alkoholu s léky nebo drogami často mívá nečekaně velký a dramatický průběh. U závislých podle něj navíc vzniká při požití byť jen malého množství alkoholu tzv. bažení a nekontrolovatelné pití. Varuje i před zbytkovým alkoholem. "Jedná-li se o zbytkový alkohol, vliv alkoholu a kocoviny se sčítají." Také dehydratace nebo dlouhá jízda v horku zvyšuje účinek alkoholu v krvi řidiče.

Novela, která už čeká jen na podpis prezidenta, si klade za cíl zjednodušení a zeštíhlení bodovacího systému. Ze současných 44 bodovaných přestupků jich má být 27. "Jednobodové" přestupky už budou trestané pouze pokutou, naopak se zpřísnily přestupky ohrožující život a zdraví, jako je nepřipoutání se bezpečnostními pásy nebo neumístění dítěte do speciální sedačky.

Nově by se například měly používat zimní pneumatiky povinně od listopadu do března. Za ohrožení jiného řidiče při předjíždění se zvýšilo bodové ohodnocení ze tří na pět bodů, nepřipoutání bezpečnostními pásy má být trestáno čtyřmi body u dětí, u dospělého třemi body. Postih za telefonování za jízdy se snížil z tří bodů na dva. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám