Hlavní obsah

Po rekordně mrazivém ránu zoufalí ovocnáři sčítají škody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak mrazivé ráno, jako bylo ve středu, už tu dlouho nebylo. Na Jizerce v Jizerských horách dokonce naměřili minus 12,6 stupně. Na mnoha místech padly i padesátileté teplotní rekordy. Ovocnáři, zvláště v podhorských oblastech, si s obavami prohlíželi rozkvetlé stromy a začínali odhadovat ztráty.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Mrazy zasáhly stromy v nejnešťastnější čas, kdy byly kvůli předchozímu teplému počasí v předstihu, většinou těsně po květu a nejzranitelnější,“ popsal situaci v sadech Antonín Krobot z ovocnářské firmy Malus v Choustníkově Hradišti na Královédvorsku.

„Na Horské Kvildě naměřili –11,7, což je o 2,7 stupně méně než v roce 1994. V Praze bylo – 2,3, což bylo o 0,8 stupně méně než dosavadní rekord z roku 1980,“ sdělil Právu mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu v Praze Petr Dvořák.

„V těchto dnech jsme o devět stupňů pod dlouhodobým teplotním průměrem a odpovídá to teplotám v únoru,“ řekla Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

„Za šestatřicet let, co tady měřím, jsme takový mráz v květnu neměli. V obci a okolí pomrzly všechny buky. Ještě v úterý byly krásně zelené,“ uvedl pro Právo Rudolf Kovařík z klimatologické stanice v Šindelové, kde naměřili –9 stupňů.

Trpí zejména peckovité ovoce

Podle ovocnářů způsobil pokles teplot největší škody na peckovinách. „Třešně nám zmrzly všechny. Ze švestek, které pěstujeme na 40 hektarech, zmrzlo až sedmdesát procent. U jabloní se ještě uvidí. Květy jsou většinou zčernalé, s tím se už nedá nic dělat. Jen na švestkách, kterých jsme ročně sklízeli až 400 tun, odhaduji škodu na více než tři milióny korun,“ řekl Právu Antonín Ryšánek ze ZD Podhoří v Týně nad Bečvou na Přerovsku.

„Podle spálených poupat jabloní to vypadá, že mráz šel v několikametrových pásech. Několik řad stromů mráz zasáhl, jinde zůstaly naštěstí nedotčené,“ popsal Právu situaci na Turnovsku pěstitel jabloní Luděk Stoklasa z Lažan u Turnova.

Ledoví muži přišli dříve

Naštěstí v klíčových ovocnářských regionech, na Litoměřicku nebo na jižní Moravě, mráz včera příliš hluboko neklesl. „Jestli způsobil nějaké škody, poznáme až za dva tři dny,“ řekl Právu František Kratochvíl z Unie ovocnářů severočeského regionu.

„Takzvaní ledoví muži Pankrác, Servác, Bonifác (12. až 14. květen) přišli tedy o něco dříve v důsledku arktického vzduchu, který k nám pronikl od severu. V podobě ranních přízemních mrazíků vydrží i příští týden,“ uzavřela Dagmar Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám