Hlavní obsah

Ministr zemědělství Fuksa vadí těm, kdo vydělávali na zakázkách, tvrdí Tluchoř

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř ve středu vyrazil na pomoc svému politickému spojenci, ministru zemědělství Ivanu Fuksovi (ODS). Políčeno na něj prý mají ti, kdo přestali vydělávat na neprůhledných zakázkách v resortu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS)

Článek

Tluchoř tak reagoval na kuloárové informace, že by Fuksu premiér Petr Nečas mohl odvolat z vlády. „Jde o naprosto nepodloženou spekulaci,“ uvedl na dotaz Práva Tluchoř.

Považuje za absurdní, aby odstupoval ministr zemědělství, kterému se podařilo zprůhlednit výběrová řízení Lesů ČR. „Což vůbec poprvé ocenila i mezinárodní protikorupční organizace Transparency International. Letos získá stát z těchto výběrových řízení o téměř tři miliardy korun víc než loni. Tyto peníze zřejmě někomu chybějí – a to je pravý důvod útoku na Ivana Fuksu,“ dodal Tluchoř.

Šedivý na obranu?

Podle serveru Aktualne.cz Nečas chystá druhou vlnu personálních změn ve vládě. Podle informací z vedení ODS prý vyplývá, že by měl odejít Vondra, kterého by mohl nahradit jeho dosavadní náměstek Jiří Šedivý, který už v první Topolánkově vládě tento resort řídil. Pokud by Nečas Vondru odvolal, ztratila by po Pavlu Drobilovi ODS dalšího ministra-místopředsedu ODS.

Odejít má údajně rovněž Fuksa. Ten je, stejně jako Tluchoř považován za politika blízkého Topolánkovi a také ministru financí Miroslavu Kalouskovi, jemuž dělal v Topolánkově vládě náměstka.

Fuksa ve středu Právu řekl: „Včera jsem s panem premiérem mluvil a na toto téma jsme se nebavili.“

Vidím: Je to dobrý ministr

Nečas a další členové vedení ODS jsou přitom ve sporu s Tluchořem kvůli jeho roli v nahrávkách poslankyně Kristýny Kočí. Podle informací Práva se Nečas snaží Tluchoře přesvědčit, aby sám odešel z postu předsedy poslanců a tím i z vedení strany.

Fuska je stejně jako Tluchoř členem středočeské ODS, která má na dnešek naplánované zasedání. Šéf regionu, poslanec Petr Bendl na dotaz Práva odmítl, že by Fuksovo odvolání mělo být na pořadu jednání. „To je téma pro Petra Nečase a K9,“ uvedl Bendl.

Podobně reagoval i další středočeský poslanec ODS Jan Vidím. Fuksa má přitom jeho podporu. „Myslím, že je dobrý ministr zemědělství,“ řekl Právu.

Vondrův odchod žádají Věci veřejné kvůli kauze ProMoPro s tím, že je třeba vycházet z presumpce viny. Pokud by Nečas Vondru skutečně odvolal, nabízelo by se pro něj například místo v diplomacii.

Dnes se ke kauze ProMoPro koná schůze Sněmovny. Ta však bude podle dohody soc. dem. a předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) přerušena a bude pokračovat až v červnu. Důvodem je Vondrova hospitalizace kvůli ploténkám. (luk)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám