Hlavní obsah

Prezident Klaus bude mít sedmdesát, ODS už chystá dary

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usmíří se letos ODS definitivně se svým zakladatelem Václavem Klausem? Další příležitost bude mít už v červnu, kdy prezident oslaví 70. narozeniny. Občanští demokraté zatím oficiální akce neplánují, řada z nich však už přemýšlí o dárcích.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Já mu určitě poblahopřát chci, budu-li mít možnost osobně,“ poznamenal například poslanec ODS Jan Vidím, podle něhož by bylo asi vhodné pro hlavu státu něco připravit. Klausovi bude sedmdesát 19. června. Před deseti lety se konaly velkolepé oslavy, kdy tehdejšímu předsedovi ODS nosili dárky občanští demokraté i řada umělců.

Letos ODS už není zdaleka tak jednotná, což se ukázalo i na nedávných oslavách dvaceti let od založení strany, kde se do spolustraníků a nepřímo i do Klause ostře pustil bývalý předseda Mirek Topolánek a Klaus se s ním ani nechtěl potkat.

„Určitě poblahopřeji, o vhodném dárku zatím přemýšlím,“ uvedl pro Právo ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který v politice začínal jako mluvčí Klausovy vlády.

Poslanec Petr Bendl předpokládá, že ODS speciální akci ke Klausovým narozeninám pořádat nebude. „Já mu samozřejmě přeji zdraví a vše dobré, ale určitě žádnou oslavu ODS nechystá,“ řekl Právu.

„Nejlepší dar? Fungující ODS“

Ke Klausovi má v ODS patrně nejblíže poslanec a šéf pražské organizace Boris Šťastný. „Je to taková příležitost, že pražská ODS ani já osobně bychom se nechtěli nechat zahanbit a určitě budeme mít pro prezidenta překvapení,“ poznamenal Šťastný na dotaz Práva a dodal, že jak prezidenta zná, tak „nejlepším dárkem pro něj by bylo, kdyby ODS fungovala vždy alespoň tak dobře, jako za jeho dob“.

Blahopřát Klausovi se chystá například také senátor Jaroslav Kubera, protože si ho váží „zejména za jeho pracovitost, kterou mu skoro závidím“. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka poznamenal: „Každý rok už historicky dlouho mu posílám blahopřání k narozeninám a on zas naopak posílá mně, takže v tomto tématu se to bude odehrávat i tentokrát.“

Před deseti lety se slavilo v centru Prahy – ve Slovanském domě a zahradní restauraci Kogo. Ke Klausovi se ve frontě tlačily desítky známých osobností. Usmířit se přišli i představitelé tehdejší čtyřkoalice jako předseda Unie svobody Karel Kühnl, s nímž Klaus jinak vedl politickou válku. Tehdejší šéf Novy Vladimír Železný přinesl oslavenci obraz. Přišel i někdejší senátor Václav Fischer, s nímž byla jinak ODS na nože.

Přítomnost tehdejšího poslance KDU-ČSL Miroslava Kalouska si prezident pochvaloval: „Je pěkné, že jste tady.“ Například zpěvák Ivan Mládek veršoval: „Kormidlo ODS naštěstí svírá ten, co má ježečka, brejle a kníra.“

Reklama

Výběr článků

Načítám