Hlavní obsah

Paroubek do stínové vlády? Kvalifikaci má, říká šéf středočeské ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezi členy soc. dem. se v posledních dnech šíří zvěst, že v rekonstruované Sobotkově stínové vládě zasedne na postu ministra financí Jiří Paroubek. Tuto funkci nyní vykonává ekonom Jan Mládek. Šéf středočeské soc. dem. Richard Dolejš by jmenování Paroubka do stínového kabinetu, pokud by s takovou variantou přišel stranický lídr a stínový premiér Bohuslav Sobotka, podpořil.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Jiří Paroubek

Článek

„Jsem přesvědčen, že Jiří Paroubek má kvalifikaci proto, aby byl ve stínové vládě. A pokud by pro něj tato portfej byla přijatelná, osobně bych to podpořil, protože je dobrý ekonom a srovnatelně dobrý jako Jan Mládek,“ řekl ve středu Dolejš na dotaz Práva.

Dolejš poukázal na to, že by byl Paroubek ve stínové vládě společně s Vladimírem Špidlou, který také zastával posty premiéra a předsedy ČSSD. Špidla nyní působí v rámci stínového kabinetu ve funkci mluvčího pro evropské záležitosti. Dolejš ale doplnil, že záleží na Sobotkovi, zda s návrhem na jmenování Paroubka stínovým ministrem financí přijde.

Sobotka chce složení stínové vlády oznámit ještě v květnu. Na dotaz, zda skutečně uvažuje o angažování Paroubka na pozici stínového ministra financí, Sobotka prohlásil, že se do personálních spekulací nechce pouštět.

Sobotka už provedl rekonstrukci stínové vlády loni v červenci a neobešlo se to bez sporů. V soc. dem. se zvedl odpor proti tomu, aby členem stínového kabinetu zůstal středočeský hejtman David Rath. Sobotka ale Rathovo působení na postu stínového ministra zdravotnictví uhájil. Krátce po březnovém sjezdu ČSSD rezignoval na post stínového ministra práce a sociálních věcí místopředseda strany Zdeněk Škromach.

Anketa

Měla by podle vás ČSSD angažovat Jiřího Paroubka ve stínové vládě?
Ano
21,5 %
Ne
78,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5261 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám