Hlavní obsah

S ABL nemáme nic společného, tvrdí šéf Kubiceho bývalé firmy

Novinky, Václav Lang

Hynek Vlas, někdejší zástupce šéfa ÚOOZ, byl při tom, když Jan Kubice představil poslancům kontroverzní zprávu o prorůstání mafie do politiky. Oba v roce 2008 odešli od policie a založili agenturu SUB s.a. Kubice ji opustil v dubnu 2011 poté, co se stal ministrem vnitra. Teď čelí srovnávání s Věcmi veřejnými a jejich napojením na Bártovu agenturu ABL.

Foto: ČTK

Hynek Vlas

Článek

"Přirovnávat můžete ledacos k ledasčemu, ale tohle je nepřirovnatelné," řekl Novinkám Hynek Vlas, stoprocentní vlastník společnosti SUB s.a. a ohradil se proti srovnávání s bezpečnostní agenturou ABL, jak to učinilo několik opozičních poslanců. Podle Vlase nemá SUB s.a. s Bártovou ABL nic společného.

"ABL je velká firma, jedna z největších v České republice, zaměstnává spoustu lidí. My jsme proti nim firma liliputí, a to jak počtem zaměstnanců, tak obratem. Specializujeme se i na úplně jinou práci. Nemáme žádné strážné, nehlídáme žádné objekty," uvedl Vlas.

Podle oficiálního webu se společnost SUB s.a., která byla založena Hynkem Vlasem a Janem Kubicem 20. února 2008, zabývá bezpečnostní a detektivní službou, vyhledáváním odposlechů a ochranou před odposlechem a sledováním. Stejně tak bezpečnostními audity a bezpečnostními prověrkami osob a firem.

"Nemáme ambici být detektivní, či bezpečnostní agenturou v pravém slova smyslu, avšak v některých situacích je nezbytné tyto činnosti klientovi pro vyřešení problému poskytnout," uvádí se dále na webu.

Kubice už je z firmy "odejitý"

"Nejde o detektivní kancelář, ale o poradenskou firmu všeho druhu, především v oblasti bezpečnosti,“ doplnil Vlas. Jeho společnost údajně pracuje pro různě velké soukromé i státní subjekty. Na rozdíl od ABL, která se roku 2009 stala největší českou bezpečnostní agenturou bez zahraničního podílu, má v současné době pouhé dva zaměstnance.

Vlas odmítá i napojení na Kubiceho, který se po svém jmenování ministrem vnitra zbavil 50procentního podílu firmy. "Pan Kubice už je z firmy odejitý, není jednatelem ani společníkem."

Všechny formální záležitosti jsou prý vyřízené. "V současné době je na obchodním soudu, aby udělal zápis. Všechno je sepsáno a pan Kubice předal materiály premiérovi." Podle Vlase zbývá sepsat ještě poslední smlouvu, ve které padne částka, již má Kubicemu za podíl vyplatit.

Hynek Vlas

Vystudoval bezpečnostně právní studia na Policejní akademii ČR. Na počátku 90. let absolvoval mírovou misi OSN UNGCI v Iráku, v roce 1993 nastoupil do Ochranné služby Policie ČR. Do roku 2000 půsibel v Inspekci ministra vnitra a poté se coby vyšetřovatel a analytik zabýval problematikou organizovaného zločinu a obchodu s omamnými a psychotropními látkami. V letech 2003 - 2008 působil v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kde vedl odbor zločineckých struktur a dělal zástupce ředitele.

Vlas vystudoval Policejní akademii a po angažmá v Ochranné službě Policie ČR, na Inspekci ministra vnitra a na Úřadě vyšetřování pro ČR nastoupil v roce 2003 k Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který od jeho založení v roce 1995 vedl Jan Kubice. S ním v roce 2006 předstoupil před bezpečnostní výbor Sněmovny a představil poslancům tzv. Kubiceho zprávu. Kvůli politickým tlakům nakonec oba koncem ledna 2008 odešli od policie a založili společnost SUB specie aeternitatis (s.a.), což se překládá jako "z hlediska věčnosti“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám