Hlavní obsah

Budeme-li unavení, vzejdou z toho pitomosti, varoval poslance kolega

Právo, ada, nig

Ohlášená obstrukce opozice kvůli snaze vlády zvýšit zdravotnické poplatky ve středu ovládla Sněmovnu. Vládní poslanci přešli do ofenzívy schválením návrhu, že komora bude jednat i po půlnoci, ale opozici od mnohahodinové debaty neodradili.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), místopředseda ČSSD a Sněmovny Lubomír Zaorálek a premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Chtěl jsem vás jako lékař vyzvat, nedělejte to, vážená Sněmovno, z naší Sněmovny občas odcházejí značné pitomosti, natož budete-li cokoli projednávat nevyspalí, unavení,“ varoval Jiří Koskuba (ČSSD).

Zděšení v koaličních řadách způsobil šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka, který využil velké absence vládních poslanců a navrhl přerušit schůzi na čtrnáct dnů. Koalice ale zmobilizovala síly a návrh zamítla.

Místopředseda komory Lubomír Zaorálek (ČSSD) přirovnal koalici k bolševikům. „ On je typický revolucionář, který ví, že má pravdu, a on to prostě profičí! Vůbec, musí to fičet, ty reformy!“, uvedl na adresu šéfa klubu TOP 09 Petra Gazdíka.

S přibývajícími hodinami atmosféra houstla čím dál víc a koalice i opozice se pokoušela procedurálními finesy získat navrch nad protivníkem. ODS se pokusila neúspěšně odvolat z řízení schůze Zaorálka, neboť prý nahrával opozici. Jenže čáru přes rozpočet udělali ODS a TOP 09 véčkaři, kteří se hlasování zdrželi, čímž Zaorálka v křesle řídícího nepřímo podrželi. „Rád bych odešel, ale  vypadá to, že to nejde,“ bavil se Zaorálek.

Reklama

Související témata:

Související články

Rath znovu útočil na Kalouska kvůli alkoholu

Zatímco měla Sněmovna jednat o novele silničního zákona, která mimo jiné řešila i způsob trestání alkoholu za volantem, sociálně demokratický rétor David Rath...

Výběr článků

Načítám