Hlavní obsah

Česko k ránu zasáhly rekordní mrazy až -12 stupňů

Aktualizováno

V Česku ve středu ráno rekordně mrzne. Nejméně bylo naměřeno na Jizerce, -12,6 stupně Celsia. Některé rekordy padly po více než 50 letech. Novinkám to sdělil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Na Liberecku napadlo několik centimetrů sněhu.

Článek

Třeskuté mrazy panují po ránu například také na Horské Kvildě, kde naměřili -11,7 stupně nebo v Adršpachu, kde bylo 8,9 stupně pod nulou. Mrzlo také v Praze-Ruzyni, naměřili tam -2,5 stupně. V centru Prahy byla po ránu nula a polojasno.

Téměř šest stupňů pod nulou bylo v Jeseníku a téměř minus devět stupňů mrazu bylo na Šindelové, uvedl Dvořák. V Jihlavě byly tři stupně pod nulou.

V Jeseníkách jsou na silnicích zbytky sněhové kaše a ujetá zledovatělá vrstva. Se sypači na cestách se řidiči mohou setkat i navzdory květnovému období. Podle tamních silničářů přestalo v regionu sněžit v úterý večer, uvedla ČTK. Kvůli sněhovým přeháňkám museli ještě během večera zasahovat i jejich kolegové na Šumpersku. Tam už jsou však cesty holé.

Sníh na cestách v květnu zaskočil mnohé řidiče, kteří si již dávno vyměnili na autech pneumatiky. Neobvyklý je i pro silničáře, kteří přiznali, že stroje už zazimovali, a museli je tak znovu vytáhnout.

Vybrané stanice, na nichž 3. května padl teplotní rekord
stanicestarý rekordroknový rekord
Horská Kvilda- 9,0 °C1994-11,7 °C
Neumětely-1,6 °C1938-3,1 °C
Pec pod Sněžkou-4,4 °C1938-6,2 °C
Praha-Libuš-0,6 °C1979-1,8 °C
Velichovky-1,0 °C1941-2,3 °C
Jeseník-2,5 °C1994-5,9 °C
Brno-Žabovřesky0,8 °C1994-0,1 °C
Zdroj: ČHMÚ

Přes den se oteplí

Ve středu přes den by mělo být zpočátku převážně polojasno, odpoledne už by se ale mělo opět zatáhnout. Přeháňky ale budou podle meteorologů jen ojedinělé, na horách ovšem opět sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od devíti ke 13 stupňům Celsia. [celá zpráva]

Do Česka se vrací zima, oteplí se až o víkenduVideo: Novinky

Chladno bylo také v úterý, kdy se teploty přes den pohybovaly v rozmezí od pěti do devíti stupňů Celsia, na horách ale sněžilo. V Libereckém kraji museli dokonce silničáři vyrazit znovu do práce. Sníh pokryl i vrcholky Jeseníků. A několik sněhových vloček spadlo dokonce i v Praze. Sníh napadl také v Krkonoších. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám