Hlavní obsah

Vyrovnání státu s církvemi by se mohlo obejít i bez peněz

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Církve by mohly z jednání se státem odejít bez koruny, ale se všemi pozemky a nemovitostmi, o které je připravil komunistický režim a které nyní nárokují. Vrátit všech 181 tisíc hektarů lesů, 72 tisíc hektarů zemědělské půdy a přes osm tisíc hektarů dalších nemovitostí je jednou z variant, o které bude ve čtvrtek diskutovat koaliční komise.

Foto: Petr Horník, Právo

Dominik Duka při ceremonii na Pražském hradě

Článek

Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) není problém, aby církvím stát vrátil veškeré blokované pozemky. „Je zpracováno několik variant, zda vydáme 70, 80, 90 či 100 procent polí a lesů, a my jsme připraveni na všechny varianty,“ řekl v úterý Právu Fuksa.

„Nejjednodušší způsob řešení je církvím majetek vrátit, z našeho pohledu není problém připravit lesy a další majetky ze správy pozemkového fondu k vydání pro církve,“ dodal. Lesy ČR spravují 1,3 miliónu hektarů.

Scénář čistě naturálních restitucí chtějí prosadit Věci veřejné, kterým se nelíbí, že by stát část majetku nevydal a kompenzoval ji finančně. Zástupci VV se ve středu za zády ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09), který má církevní restituce na starosti, sejdou s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. Chtějí od něj zjistit, zda by byl takovému plánu nakloněn. Besser již oznámil, že by se podíl vydaných lesů a půdy mohl zvýšit na úkor finančního vyrovnání.

Církevní restituce váznou už 20 let

Vyřešit církevní restituce se nedaří již 20 let a po vyrovnání s církvemi volají i obce a města, kterým zablokovaný majetek církví často brání rozvoji. Nejblíže řešení byla Topolánkova vláda, která chtěla církvím vrátit 20 tisíc hektarů polí a 65 tisíc hektarů lesů a za nevrácené nemovitosti zaplatit 83 miliard korun se splátkovým kalendářem na 60 let. Částka by kvůli úrokům narostla na 270 miliard korun.

Dohoda počítala s tím, že katolická církev, které patřilo 95 procent zabraného majetku, se uskrovní a bude inkasovat 85 procent z dohodnuté částky, zatímco 10 procent „přenechá“ ostatním církvím a židovské obci. Čistě naturální restituce a následná odluka církví od státu – dnes stát přispívá církvím 1,4 miliardy na platy duchovních – by ale pro menší církve mohla znamenat životní problém. Neměly by totiž z čeho platit mzdy a provoz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám