Hlavní obsah

Do Česka se vrací zima, oteplí se až o víkendu

Novinky, Jiří Mach, Michaela Cmíralová

Úterý je zřejmě nejchladnějším dnem celého května, vlažnější počasí bude nastupovat zvolna a slunečné dny se dostaví až kolem víkendu. Do té doby ještě horské kopce zbělají sněhem a chodníky pokryje náledí. Informovala o tom Novinky Dagmar Honsová z Meteopressu.

Do Česka se vrací zima, oteplí se až o víkenduVideo: Novinky

 
Článek

Úterní maxima se měla pohybovat v rozmezí od pěti do devíti stupňů Celsia, pouze na jihu Moravy se čekaly teploty k deseti stupňům. Celý den provázely trvalé deště a na horách se díky sněhovým srážkám objevila bělostná pokrývka. [celá zpráva]

V Libereckém kraji museli dokonce silničáři vyrazit znovu do práce. Sníh pokryl i vrcholky Jeseníků. A několik sněhových vloček spadlo dokonce i v Praze. Sníh napadl také v Krkonoších.

Ve Špindlerově Mlýně a na Trutnovsku ohlásili až pět centimetrů sněhu. Zároveň zde padla mlha a počasí nebylo vhodné pro turistiku.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Silnice pokryté sněhem na rychlostní komunikaci u Liberce

Opatrní by v nejbližších dnech měli být především řidiči. Kvůli dešti a mrazu hrozí náledí. Kritickým dnem bude hlavně středa.

V noci může mrznout

Do toho bude vát ještě čerstvý vítr o síle dosahující v nárazech rychlosti až 15 m/s. Srážek by mělo ubývat během odpoledne, na Moravě a ve Slezsku až navečer.

Přes noc na středu se teploty propadnou až k bodu mrazu, nejvýše ke čtyřem stupňům Celsia. Nad ránem tak lze předpokládat, že mokré silnice a chodníky namrznou, z čehož budou plynout dopravní komplikace.

LEDOVKA - souvislá, zpravidla homogenní průhledná ledová usazenina s hladkým povrchem. Tvoří se zmrznutím přechlazených kapiček mrholení, dešťových kapek na předmětech, jejichž teplota je mírně pod 0 stupňů Celsia.
NÁMRAZA - v silniční dopravě se pojem námraza používá pro všechny formy ledových usazenin na vozovkách včetně náledí a zmrazků. Může se vyskytovat na elektrických sloupech, stromech atd. V letecké dopravě se používá několik druhů námrazy, a to podle rychlosti a teploty, při níž vzniká.
ZMRAZKY – termín používaný pro formu náledí, které vzniká opětovným zmrznutím zcela či částečně roztátého sněhu.
NÁLEDÍ – ledová vrstva pokrývající zemi, na rozdíl od ledovky zde na zemi mrznou nepřechlazené dešťové kapky či kapky mrholení. Vzniká, je-li teplota povrchu pod 0 stupňů Celsia.

Ve středu by mělo být zpočátku převážně polojasno, odpoledne už by se ale mělo opět zatáhnout. Přeháňky ale budou podle meteorologů jen ojedinělé, na horách ovšem opět sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od devíti ke 13 stupňům Celsia.

Ranní teploty ve čtvrtek spadnou pod nulu, přes den se však vytáhnou o něco výše než ve středu, a to k intervalu 10 až 14 stupňů Celsia. Stejně jako předchozí den bude převážně polojasno až oblačno, místy se vyskytnou přeháňky, na horách opět sněhové.

V pátek už by se měla obloha nad většinou území protrhávat, přeháňky se očekávají jen výjimečné, a také na horách by měly být srážky dešťové. Ráno ale bude mrazivé, teploty mohou klesnout až na úroveň minus tří stupňů Celsia, přes den ale vyskočí až k rozmezí od 12 do 16 stupňů.

Maximální teploty zbytku týdne
Úterý5 - 9 °C
Středa9 - 13 °C
Čtvrtek10 - 14 °C
Pátek12 - 16 °C
Víkend14 - 18 °C
Zdroj: Meteopress

Slunce se vrátí s teplem o víkendu

Víkend by pak měl být slunečný, ranní teploty ještě od nuly ke čtyřem stupňům, přes den ale mohou dosáhnout až na úroveň 18 stupňů Celsia. Pršet by mělo jen ojediněle.

V následujícím týdnu by mělo být už tepleji, teploty ale nepřekročí hranici 22 stupňů. Letních 25 stupňů mohou ukázat teploměry až ke konci měsíce, domnívají se meteorologové.

Květen bude srážkově i teplotně průměrný, většinou oblačno až polojasno s přeháňkami ojediněle i s bouřkami.

„Letošní začátek května je velmi chladný, ale nikterak výjimečně. Například v roce 2004 sněžilo na horách ještě 23. května a udržela se tam pokrývka o dvou až třech centimetrech sněhu,“ glosovala na závěr svou předpověď Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám