Hlavní obsah

Komárů bude letos méně, slibují odborníci

Právo, pok, fal, miv

Komáří invaze podobná té loňské a předloňské se zřejmě letos opakovat nebude. Shodují se na tom znalci krvežíznivého hmyzu na jihu Moravy i Čech. „První jarní druhy komárů už se hromadně líhnou, přesto situace z hlediska lidí je letos příznivá. Larev je proti loňsku málo, proto jsem ani nedoporučoval postřiky proti larvám v tůních,“ řekl Právu odborný asistent břeclavského pracoviště Krajské hygienické stanice Brno Oldřich Šebesta.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Na zprávy odborného asistenta břeclavského pracoviště Krajské hygienické stanice Brno Oldřicha Šebesty o potřebě, či zbytečnosti postřiků proti komárům čekají starostové jihomoravských obcí a měst.

Článek

„Letošní jaro je velmi suché. To komárům neprospívá. Je tedy pravděpodobné, že komárů bude letos méně než v minulých letech,“ řekl Právu zoolog Správy Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko Jan Ševčík.

Podobně se vyjádřil i zoolog českobudějovického pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny Jiří Pykal. „Je sucho a to není pro komáry příznivé prostředí. Invaze komárů tak dle mého názoru není aktuální,“ konstatoval Pykal.

Dobré vyhlídky i na Třeboňsku

Nejpostiženější oblastí s vysokým výskytem tohoto bodavého hmyzu na jihu Čech je každoročně Třeboňsko, kde se nachází rozsáhlé mokřadní louky, jsou zde desítky rybníků a teče tudy řeka Lužnice s velkými nivními oblastmi. I zde je situace prozatím příznivá.

„Rozsáhlé mokré louky, které tu jsou, jsou zatím zcela bez vody. Je velice sucho a zatím to z tohoto hlediska vypadá dobře,“ potvrdil odborník na komáry František Tondl, kterého Třeboň využívá jako pozorovatele v přírodě.

Právě toto lázeňské město má s otravným hmyzem velmi neblahé zkušenosti a každým rokem s komáry bojuje. Loni dokonce k hubení využilo i vrtulník.

„Stav larev neustále vyhodnocujeme i za pomoci odborníků. Letos nám nahrává suché jaro a také tání sněhu se obešlo bez záplav či rozlití vody do okolí. Výskyt larev je tak minimální. I přesto jsme vytipovali rizikové oblasti, zejména v okolí parků, kde by mohlo dojít k aplikaci prostředků proti larvám. Jde ale o lokální místa,“ uvedl pro Právo starosta Třeboně Jiří Houdek (KDU-ČSL).

Vydatné deště by vše mohly změnit

Také na jižní Moravě jsou letos místa, kde při loňských povodních komáří samičky nakladly milióny vajíček, zatím na suchu. V lužních lesích zůstávají jen obvyklé tůně, ty povodňové jsou suché.

„To se samozřejmě může změnit. Stačí, aby shora po Dyji či Moravě přišly povodně a zaplavily lužní krajinu, nebo aby z dlouhodobých a vydatných dešťů znovu vznikla zaplavená místa do úrovně, která byla pod vodou vloni. Pak nastane opět ideální situace pro komáří expanzi,“ upozornil břeclavský hygienik Šebesta. Ale i on je optimista.

„Každému obyvateli regionu je jasné, že komáři tady byli, jsou a budou. Rozdíl je jen v tom, kolik jich je. Po dvou letech, kdy komárů bylo hodně, by si letos lidé mohli trochu odpočinout,“ tvrdí Šebesta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám