Hlavní obsah

Začaly ústní zkoušky státních maturit, podle Dobeše vše klape

Právo, ČTK, map

Na prvních 62 středních školách začaly v pondělí ústní zkoušky státních maturit. Od 30. května pak budou následovat jednotné testy a písemky. V prvním roce se nových zkoušek dospělosti zúčastní téměř 99 tisíc studentů. Vysvědčení dostanou 20. června.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV) s šéfem společnosti CERMAT Pavlem Zeleným

Článek

„Státní maturita dnes odstartovala ve velkém,“ řekl v pondělí novinářům ministr školství Josef Dobeš (VV).

Dobeš rovněž oznámil, že bude celý květen objíždět školy a kontrolovat průběh zkoušek. S jejich zdárným spuštěním spojil svůj mandát. „Vše je nastavené, vše funguje tak, jak má,“ odpověděl ministr na dotaz, zda se neobává technických chyb. Při generálce se totiž objevilo mnoho problémů, celkem 12 tisíc, a potíže provázely spuštění jednotných zkoušek i v zahraničí. Například v Polsku či na Slovensku, kde uniklo zadání testů.

Nové zkoušky dospělosti, konkrétně blížící se jednotné testy, se skládají z češtiny, jako druhý předmět si maturanti volili mezi matematikou a cizím jazykem, přičemž počtům dalo přednost 40 procent studentů.

90 procent studentů zvolilo nižší verzi obtížnosti

Ústní zkoušení, které probíhá nyní, některé školy spojily do jednoho týdne, jako například na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře. „Studenti se učí pořád stejně,“ reagoval ředitel školy Vladislav Slavíček na dotaz, zda se liší příprava na nové zkoušky.

Hlavní rozdíl je prý v množství administrativy, která je s pořádáním státních maturit spojená. Školy dostanou před ústním zkoušením přístup do databáze pracovních listů, podle nichž budou děti maturovat.

Studenti si také určili, zda chtějí skládat lehčí, či těžší verzi maturit. Více než 90 procent studentů bude dělat lehčí variantu, při říjnové generálce totiž třetina dětí propadla.

Výsledky ústních zkoušek se studenti dozvědí ten samý den, písemné testy se ale budou několik dní zpracovávat v centru pro přípravu maturit Cermat. Celkové výsledky maturit se tak studenti dozvědí až 20. června. Na rozdíl od starých zkoušek dospělosti, které trvaly běžně týden, se tak nové maturity potáhnou dlouhé dva a půl měsíce.

Vstupenkou na VŠ nebudou

Přitom mnohé VŠ pořádají přijímačky již počátkem června. Mnohem dříve, než studenti vůbec doklad o absolvování nových maturit obdrží. To by ale nemělo naštěstí vůbec vadit, neboť drtivá většina fakult jednotné maturity při přijímání zohledňovat stejně nebude. Kopii vysvědčení, kterou doloží, že střední školu absolvovali, studenti vysoké škole doručí jednoduše dodatečně.

„S tím, že nebudou mít vysvědčení k dispozici, počítáme. Dodají nám ho po přijímačkách,“ potvrdila Právu kancléřka Univerzity Pardubice Valerie Wágnerová.

Třebaže všichni ministři školství kromě zdrženlivějšího Dobeše slibovali, že státní maturity budou vstupenkou na VŠ, což je prý hlavním smyslem zkoušek, opak je tak zatím pravdou.

Reklama

Výběr článků

Načítám