Hlavní obsah

Nečas: bin Ládinova smrt je významným milníkem v boji proti terorismu

Praha
Aktualizováno

Smrt vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina označil český premiér Petr Nečas (ODS) za významný milník v boji proti terorismu a v úsilí o bezpečnější svět, i když zdaleka neznamená jeho konec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Smrt bin Ládina je podle něj také signál osobám bez úcty k právu a lidským životům kdekoliv na světě, že zničený lidský život nemůže být nahrazen, ale jeho zmaření nezůstane nepotrestáno. Premiér to uvedl v tiskovém prohlášení.

"Je to důležité symbolické poselství pozůstalým obětí útoků teroristické organizace Al-Káida," zdůraznil také předseda české vlády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Usáma bin Ládin byl zabit AmeričanyVideo: Reuters

Usámu bin Ládina zlikvidovaly americké speciální síly v pákistánském městě Abbottábád. Úspěch přísně utajované operace oznámil v noci na pondělí prezident USA Barack Obama, který ji 29. dubna povolil. Washington zabil muže označovaného za organizátora útoků proti Spojeným státům 11. září 2001 po skoro deseti letech.

Gandalovič: uzavřela se jedna kapitola, boj pokračuje

V době útoků na New York v roce 2001 byl generálním konzulem v této světové metropoli Petr Gandalovič, který se nyní do USA chystá jako velvyslanec. "Tehdy bylo jasné, že se vše mění," zavzpomínal.

Gandalovič zprávu o bin Ládinovi uvítal. "Dnes se uzavřela jedna kapitola, která začala 11. září 2001 útoky na Světové obchodní centrum. Fakticky od té doby jsme žili ve světě, který byl ohrožován Al-Káidou a především jejím představitelem Usámou bin Ládinem," uvedl. Podle něj je však jasné, že terorismus zůstává i nadále hrozbou.

V zabití nejhledanějšího teroristy vidí Gandalovič i určitou symboliku, protože jiní teroristé nyní zjistí, že každý jejich čin bude náležitě potrestán.

Reklama

Související články

Američané zabili Usámu bin Ládina

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin je mrtvý. Oznámil to v pondělí v přímém přenosu televizní stanice CNN americký prezident Barack Obama s tím,...

Svět oceňuje bin Ládinovu smrt

Většina světových politiků ocenila zabití vůdce sítě al-Káida Usámy bin Ládina. Přivítali to nejen evropští spojenci ve válce v Afghánistánu, tedy Francie,...

Výběr článků

Načítám