Hlavní obsah

Nehrajte si, že jste lepší než ODS, tvrdil Kalousek Haškovi

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska nemá nynější trojkoaliční vláda alternativu, a kvůli reformnímu potenciálu je dobré ji udržet. Kalousek se na obrazovce televize Prima přel s místopředsedou ČSSD Michalem Haškem jak o legitimitu vlády, tak o potřebu reforem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

"Jaké máme alternativy," položil si ministr řečnickou otázku. "Jestli si chcete hrát na to, že jste lepší než ODS; tak to tedy nejste," počastoval Haška s tím, že sociální demokraté nemají žádnou vizi řešení a s komunisty nikdo vládnout nehodlá.

Hašek opáčil, že jediným pojítkem stran vládní koalice je moc a třebaže hovořil o "koaličním parním válci", předpokládá, že se kabinet sám rozpadne.

Hašek na druhou stranu ministrovi vytkl i to, že vláda nedělá reformy, ale pouze je předstírá a maskuje je za tupé účetní operace. To Kalouska pobavilo a svému partnerovi připomněl, že před časem naopak horlil proti příkrosti reforem. Hašek zároveň připomněl  kauzy, jimiž v poslední době koaliční strany prošly.

Kalousek uznal, že "za signály, jaké vláda posílala poslední čtyři týdny, se může veřejnosti pouze omluvit" a použil i termín ostuda

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek před jednáním s TOP 09

Politici se střetli i nad rozhodnutím Ústavního soudu, který zrušil úsporné škrty ve stavebním spoření. Kalousek trvá na tom, že jako ministr bude muset "nějakou veřejnou službu seškrtat". Z osmi "dostupných" miliard jsou necelé dvě miliardy v kapitole věnované na pokrývání ztrát regionální železniční dopravy.

Hašek v tom vidí atak na sociálnědemokratické hejtmany a z pozice šéfa asociace krajů avizoval, že kraje jsou připraveny se o peníze, které jim na deset let přiřkla dohoda s úřednickou vládou premiéra Jana Fischera, soudit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám