Hlavní obsah

Slunečné počasí odpoledne vystřídají bouřky s krupobitím

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové upozornili, že v sobotu hrozí na celém území republiky silné bouřky, které mohou být doprovázeny krupobitím a intenzivními srážkami. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bouřky či přeháňky by se měly vyskytovat zejména v odpoledních a večerních hodinách.

Případné kroupy by měly být dle meteorologů spíše menší velikosti, tj. do průměru dva centimetry.

"Vzhledem k velmi pomalému postupu bouřek od východu na západ není vyloučeno, že v některých lokalitách se vyskytnou i vydatnější srážky," konstatoval na webu ČHMU meteorolog Marjan Sandev. Celkové srážkové úhrny by neměly přesáhnout 25 milimetrů.

Výstraha platí v sobotu od 12. do 21. hodiny. Je možné, že bouřky naruší i tradiční pálení čarodějnic. V noci na neděli přes naše území navíc přejde studená fronta, která bude počasí nad naším územím ovlivňovat až do poloviny příštího týdne.

Za tvorbou bouřek stojí vlhčí a teplejší proudění od jihovýchodu, které se nad naše území dostává mezi dvěma frontálními systémy umístěnými nad Skandinávií a Středozemním mořem.

Reklama

Výběr článků

Načítám