Hlavní obsah

Masti na záněty s ketoprofenem budou od května na recept

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léčivé přípravky s ketoprofenem, které dosud byly volně dostupné, budou od 1. května pouze na lékařský předpis. Právu to sdělila v pátek mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Veronika Petláková.

Článek

Nově pouze na lékařský recept bude například Fastum Gel, Ketonal 5 procent krém, Profenid Gel a Prontoflex 10 procent. Podle ústavu tato změna je v souladu s doporučením Evropské komise. Léčivé přípravky s ketoprofenem se užívají k místní léčbě poranění, zánětu šlach, osteoartrózy malých kloubů, akutní bolesti dolní páteře a zánětu žil.

„Změna registrace, která se týká i změny způsobu výdeje, by měla vést ke snížení počtu nežádoucích účinků v podobě kožních, fototoxických reakcí, jako je zarudnutí, svědění, tvorba pupínků nebo puchýřků,“ uvedla mluvčí.

Na obalech bude nově uváděn symbol přeškrtnutého slunce a informace o vlivu slunečního a ultrafialového záření. Při výdeji každého balení přípravku s topickým ketoprofenem v lékárně dostane pacient současně Kartičku pro pacienta, na které jsou shrnuty principy prevence uvedených reakcí. Lékaři pak mají povinnost na to pacienta upozornit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám