Hlavní obsah

ČSSD chce zdanit 30 procenty příjmy nad 100 tisíc měsíčně

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté se v pátek rozhodli předložit do Sněmovny návrh zákona zavádějící druhé pásmo daně z příjmu ve výši 30 procent pro lidi s výdělkem vyšším než 100 tisíc korun měsíčně. Nejde o první návrh na znovuzavedení daňové progrese, už před časem prosazovala ČSSD daň ve výši 38 procent pro stejnou příjmovou skupinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Poslanecký klub ČSSD schválil rozhodnutí předložit do Poslanecké sněmovny návrh zákona, kterým se posiluje daňová progrese. Je to návrh zákona, který soc. dem. dlouhodobě propaguje a prosazuje,“ informoval v pátek na tiskové konferenci ve Sněmovně lídr ČSSD Bohuslav Sobotka.

„To znamená, aby kromě jedné sazby daně z příjmu, která je dnes uplatňována v naší zemi ve výši 15 procent, byla zavedena druhá sazba ve výši 30 procent, kterou by byly zdaňovány příjmy vyšší než 100 tisíc korun měsíčně,“ představil Sobotka podrobnosti návrhu.

Sobotka už v červnu roku 2009 deklaroval, že v případě volebního vítězství zavede ČSSD daň ve výši 38 procent pro lidi s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně. Stejný návrh pak soc. dem. prezentovala loni v lednu na konferenci o východisku z hospodářské krize.

Impulsem byl verdikt ÚS

Sobotka také v pátek informoval, že odesílá dopis předsedům ODS, TOP 09, VV, KSČM, lidovců a zelených, aby do konce května vyjádřili připomínky k návrhu jeho strany na radikální omezení  výdajů na volební kampaň do Sněmovny. ČSSD prosazuje například limit na jednu politickou stranu ve výši 80 miliónů korun. [celá zpráva]

Impulsem pro předložení návrhu se podle předsedy ČSSD stala situace vzniklá po rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil některá úsporná opatření u stavebního spoření. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že v důsledku verdiktu ÚS bude v rozpočtu chybět asi šest miliard korun. Vyšší zdanění by podle soc. dem. výpadek nahradilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám