Hlavní obsah

Tlustý: Moroz mě měl zdiskreditovat na něčí objednávku

Právo, Novinky, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Někdejší ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý obvinil bývalého náměstka ministra vnitra Michala Moroze, že se jej pokusil v roce 2006 zdiskreditovat na objednávku jiného vlivného politika. Tlustý v pátek na tiskové konferenci nepřímo naznačil, že by oním objednatelem mohl být současný ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý poslanec Vlastimil Tlustý

Článek

Tlustý připomněl kauzu z roku 2006, kdy byl správcem státní kasy v menšinové vládě Mirka Topolánka. Tehdejší předsedkyně SNK-ED Jana Hybášková nahlásila na policii, že po ní člen SNK-ED Michal Moroz žádal tři milióny korun výměnou za to, že Tlustý uvolní 15miliónový státní příspěvek za mandáty SNK-ED, které úřad blokoval.

Hybášková v protokolu uvedla, že peníze měly být určeny pro Tlustého, nynějšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) a blíže neurčeného poslance ODS. Hybášková se posléze omluvila Pospíšilovi, že se ve spisu také objevil.

S žádostí o úplatek měl podle Hybáškové Moroz přijít za jejím manželem. Moroz popřel, že by komukoliv korupční nabídku poskytoval či přijímal úplatek. Stejně tak se od celé věci distancoval Tlustý. Policie nakonec případ odložila. Tlustý pak Hybáškovou zažaloval a požadoval milión a omluvu za poškození dobré pověsti. Vysoudil na ní jen 50 tisíc korun, s žádostí o omluvu nepochodil, jelikož ji jeho právník špatně formuloval.

"Kozel zahradníkem"

Tlustého k oprášení kauzy vedl fakt, že o Morozovi se nyní hovoří jako o prvním člověku po Radku Johnovi (VV), který stane v čele ministerstva bez portfeje pro boj s korupcí. Podle něj udělá John „kozla zahradníkem“. Zároveň byly odtajněny dokumenty z vyšetřovacího spisu. Tlustý se podivoval, že bylo trestní stíhání vůbec odloženo, jelikož podle něj musel Moroz něco spáchat ať už nepřímé úplatkářství, nebo cílenou provokaci.

Podle exministra se jednalo o záměrnou diskreditaci jeho osoby a Pospíšila, za čímž stál určitý politik, který jej chtěl zbavit postu ministra financí a dosednout na jeho pozici. Nástupcem Tlustého se stal právě Miroslav Kalousek (TOP 09, tehdy KDU-ČSL), který měl s Tlustým dlouhodobé spory.

Rozpory kolem Moroze se objevily již při jeho jmenování za náměstka ministra vnitra. Tehdejší vedení resortu uvedlo, že Moroze nominoval čelní politik TOP 09, ale Kalousek to popřel. Nominace Moroze ze strany TOP 09 se nelíbila straníkům, kteří se rekrutovali z řad SNK-ED. Poté John tiskovou zprávou oznámil, že z postu své funkce jmenuje Moroze coby nestraníka. Obešel tak přitom svého prvního náměstka Jaroslava Salivara dosazeného ODS, který má náměstky jmenovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám