Hlavní obsah

Uvítání pro Kubiceho: vnitru chybí 700 miliónů a další škrty přijdou

– Praha
Právo, Jakub Troníček

Nový ministr vnitra Jan Kubice musí hned po svém nástupu do čela rozsáhlého resortu řešit vážný problém. V rozpočtu vnitra na letošní rok totiž podle zjištění Práva chybí zhruba 700 miliónů, které ministerstvu za IT a komunikační služby fakturuje jemu podřízená Česká pošta.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jan Kubice

Článek

A vnitro teď musí přijít na to, kde peníze pro poštu v už tak velmi napjatém rozpočtu vezme, resp. kde ušetří. Zároveň se ale úřad snaží přehodnotit některé smlouvy, které s poštou v minulosti uzavřel. Právu to potvrdil Kubiceho mluvčí Pavel Novák.

„V současnosti probíhá analýza všech projektů včetně smluvních vztahů s Českou poštou, od které se bude odvíjet další postup,“ konstatoval Novák. Zároveň dodal, že jednání s Českou poštou v tomto směru stále probíhají.

Situace je o to vážnější, že v současné době ministerstvo nemá ekonomického náměstka, dosavadního hlavního ekonoma resortu Jiřího France totiž Kubice pouhý den po svém nástupu do ministerského křesla vyhodil a příchod jeho nástupce zatím nový šéf resortu neohlásil.

Sliby o lepších zítřcích neplatí

Už nyní podfinancovaný resort vnitra je doslova drcen drastickými škrty, peníze nejsou takřka na nic. Stejně jako všem státním zaměstnancům se i policistům nebo hasičům letos snížily platy zhruba o deset procent, ministerstvo ale muselo také radikálně ořezat náklady na běžný provoz a jakékoliv investice byly zastaveny úplně.

Kubiceho předchůdce v čele vnitra a šéf Věcí veřejných Radek John v této souvislosti loni zejména policisty a hasiče uklidňoval tím, že letošní rok bude sice bolestivý, ale že v následujících letech už se výrazné rozpočtové škrty vnitra na rozdíl od dalších resortů nedotknou.

Jenže v současné době se ukazuje, že situace bude přesně opačná: i v příštím roce si totiž ministerstvo vnitra bude muset velmi výrazně utáhnout opasek.

Příslušné výdajové rámce schválila už minulý týden vláda a z nich např. vyplývá, že jen na běžné provozní výdaje bude mít vnitro příští rok o 88 miliónů méně, než měl resort k dispozici na letošek.  Přitom už teď např. v některých regionech nemají policisté ani na benzín do služebních aut a na hlídky tak musí chodit pěšky.

Konkrétní návrhy na strukturu příjmů a výdajů jednotlivých resortů má ministr financí předložit vládě do konce května a vnitro se v této souvislosti obává nejhoršího.

Sníží se zase platy policistů?

Že by vnitro dostalo jakoukoliv „rozpočtovou injekci“ totiž není vzhledem k chystaným reformním krokům vlády pravděpodobné, čeká se naopak spíše další restrikce, ať už v oblasti provozních výdajů, nebo prostředků na mzdy.

Zda hrozí další snižování platů policistů a ostatních příslušníků a zaměstnanců vnitra včera nechtěl mluvčí resortu předjímat s tím, že „k této otázce se v současné době nelze objektivně vyjádřit“.

Případné další osekání platů policistů by přitom mohlo mít podle šéfa policejních odborů Milana Štěpánka dalekosáhlé následky. „Jsme stále chlácholeni tím, že je potřeba pouze přežít letošní rok. Nedokáži si představit, že taková zpráva by nevyvolala masivní vlnu protestů,“ řekl k tomu Právu Štěpánek.

Novák v této souvislosti uvedl, že o zmírnění případných škrtů se bude uvnitř kabinetu vyjednávat během června. Kubice přitom nebude mít vůbec jednoduchou pozici, na rozdíl od ostatních ministrů za ním totiž nestojí žádná z koaličních politických stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám