Hlavní obsah

Liberec povede primátorka Rosenbergová

Liberec
Aktualizováno

Zastupitelé Liberce na čtvrtečním zasedání zvolili do čela města sociální demokratku Martinu Rosenbergovou. Krajské město bylo bez primátora jen necelé dva týdny. Předchozího primátora, Jana Korytáře ze sdružení Změna pro Liberec, zastupitelé na druhý pokus odvolali v sobotu 16. dubna.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Primátorka Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD)

Článek

Rosenberová dosud byla Korytářovou statutární náměstkyní a po jeho sesazení stála v čele Liberce.

Pro zvolení Rosenbergové primátorkou v tajné volbě hlasovalo 22 z 35 přítomných zastupitelů. Dva byli proti, tři se zdrželi a osm hlasovací lístek neodevzdalo. Hlasování o změnách ve vedení města zastupitelé původně vůbec neměli na programu a zařadili je tam teprve na začátku jednání. Zastupitelé budou pokračovat rozhodováním o změnách na postech náměstků primátora.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Primátorka Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD)

V Liberci loni vyhrála loni volby Změna pro Liberec a získala devět mandátů v devětatřicetičlenném zastupitelstvu. Společně s ČSSD, sdružením Liberec občanům a Unií pro sport a zdraví vytvořila koalici, která měla v zastupitelstvu většinu 25 hlasů.

Na konci března se ale rozpadla, když ČSSD vypověděla koaliční smlouvu. Důvodem prý byla špatná komunikace s tehdejším primátorem Korytářem. Dalším z důvodů ale byly i dvě sporné stavební zakázky, na revitalizaci městských lázní a dostavbu bazénu. Korytář smlouvy na ně odmítl podepsat pro údajná rizika a možnou nevýhodnost pro město. Bazén měla dostavět primátorem kritizovaná společnost Syner.

Nová menšinová koalice v Liberci vznikla spojením ČSSD, Liberce občanům, Věcí veřejných a dvou ze tří zastupitelů Unie pro sport a zdraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám