Hlavní obsah

Andrýsová z VV: Když Kalousek vysvětlí věci, odcházet nemusí

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředsedkyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová ve středu večer v České televizi uvedla, že by kvůli presumpci viny měl odejít z vlády i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ve čtvrtek však ze svých výroků couvla a v rozhovoru pro Právo řekla, že téma presumpce viny bylo dezinterpretováno, a že jde hlavně o vysvětlování věcí.

Foto: Josef Horázný, ČTK

Místopředsedkyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová

Článek

Trváte na svých slovech v ČT, že by měl z vlády odejít v rámci presumpce viny společně s panem Vondrou i ministr financí Miroslav Kalousek?

Mluvila jsem o tom, že je třeba dbát na presumpci viny, protože v případě, že je tento princip uplatňován u jednoho koaličního partnera, tak musí být uplatňován i u druhého. Ale je také ještě třeba o určitých věcech mluvit, ujasnit si je, ať už se to týká věcí ohledně pana Vondry či pana Kalouska.

Co by měl konkrétně Kalousek vysvětlovat a v čem se na něj aplikuje presumpce viny?

Existuje tam spousta věcí. Když se podíváme do společnosti, tak spoustě lidí není jasná spousta zakázek za jeho působení v předchozích vládách. Tam si myslím, že je prostor k vysvětlování. Nicméně spíše než na personální problémy bych se soustředila na řešení reforem. Řešení personálních problémů a různých personálních pochybností bych na chvíli odsunula. Měli bychom se nyní bavit o tématech jako je důchodová či zdravotnická reforma.

Ale to téma vznesly VV, respektive vy...

Ve středu jsem reagovala na konkrétní dotaz. Cítím ale, že se téma rozvířilo a že, řekla bych, dezinterpretovalo. Nepovažuji to ani já za šťastné, nechtěla jsem toto téma teď aktualizovat. Myslím, že se personální věci vyřešily, každá strana přistoupila na kompromis a rozhodli jsme se v této sestavě realizovat reformy, o kterých jsem mluvila. V takovém složení nyní fungujeme a ještě chvíli fungovat budeme.

Mluvíte o presumpci viny, ale Kalousek tvrdí, že ani jedna z jeho kauz se neprokázala a všechny skončily ve fázi vyšetřování. V takovém případě přeci nelze aplikovat presumpci viny?

Je třeba si věci vyříkat a vysvětlit. Když hovořím s lidmi, tak jim stále některé věci nejsou jasné a myslím, že je dobré o tom mluvit a vysvětlit si to.

Znamená to tedy, že ustupujete z požadavku?

Ne, to si nemyslím. Presumpce viny nespočívá v tom odsoudit za každou cenu každého. Jde spíš o to, že je třeba dát prostor k vysvětlování těch věcí. Pokud se prokáže, že podezření je neoprávněné, pak nemůžeme uplatňovat presumpci viny, protože ten politik je prakticky nevinný.

Proto se ptám, zda u Kalouska lze vůbec hovořit o presumpci viny...

Ve společnosti cítím, že všechny kauzy nebyly vysvětleny, všechny informace nemám. Budu velmi ráda za další vysvětlení a věřím v to, že budeme moci dále fungovat ve složení vlády, které podpoří konkrétní vládní reformy a bude možné realizovat věci, které jsme si předsevzali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám