Hlavní obsah

Šéf vojenské policie při zásahu v ČT nepochybil, může se vrátit do funkce

Právo, dan
Praha

Kontroverzní zásah vojenské policie v České televizi prošetřila inspekce ministra obrany a dospěla k závěru, že vojenští policisté sice udělali řadu chyb, ale náčelník vojenské policie Vladimír Ložek nenese žádnou vinu a proto se může vrátit do své funkce.

Foto: ČTK

Do sídla České televize v Praze vtrhla asi desetičlenná skupina ozbrojených příslušníků vojenské policie.

Článek

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) Ložka odstavil z funkce hned poté, co Česká televize začala vysílat záběry, na kterých vojenští těžkooděnci přeskakují turnikety do České televize. Vondra tehdy říkal, že mu Ložek za zásah ručí hlavou.

Podle inspekce k nasazení zásahové jednotky došlo ukvapeně a bez dostatečného zdůvodnění. „Velitel policejního úkonu na místě a jeho přímý nadřízený nesprávně vyhodnotili bezpečnostní rizika připravované akce v budově ČT a bez vědomí nadřízených použili nepřiměřené policejní prostředky,“ řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Ložek podle inspekce zákon nijak neporušil. „Byl od svých podřízených informován o provádění policejních úkonů v budově ČT, nebyl ale informován o nasazení zásahové jednotky,“ dodal Pejšek.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Policisté odnášejí z budovy pytle s dokumenty zabavenými v kanceláři redaktora České televize Karla Rožánka.

O trestu odpovědných velitelů - plukovníka Drahoslava Blažka a majora Jaroslava Koláře - by měl Ložek rozhodnout v nejbližších dnech.

Vondra podle Pejška při rozhovoru s generálem Ložkem zopakoval svou dřívější kritiku formy a nepřiměřenosti zásahu. „Zároveň zdůraznil, že se podobná akce v budoucnu již nesmí opakovat,“ uvedl mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám