Hlavní obsah

Vylučte Bártu, žádají véčkaři na Plzeňsku

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Novinky, Ivan Blažek, Jiří Mach

Vyloučení Víta Bárty ze strany požadují „véčkaři“ na Plzeňsku. Na tomto požadavku se usnesli členové Věcí veřejných na svém krajském setkání ve středu večer, zároveň chtějí přešetření vyloučení Jaroslava Škárky i Kristýny Kočí.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta (VV)

Článek

„Vít Bárta podle našeho názoru porušil tři ustanovení etického kodexu strany,“ řekl Právu Jiří Krátký, předseda klubu VV v Plzni. „Jde o korupci, její ohlašování i o to, že funkce nemá dotyčnému přinášet ekonomické výhody - což je v rozporu s odhalenými plány Víta Bárty,“ uvedl Krátký.

Krajští „véčkaři“ Bártu, Škárku i Kočí na své středeční jednání zvali, jediný Bárta se nedostavil. „Bylo nám řečeno, že měl povinnosti jinde,“ uvedl Krátký.

Argumenty, s nimiž přišla Kočí, měly podle Krátkého hlavu i patu. „Poděkovala nám, že mohla vystoupit. Prý to byla první možnost, kdy mohla členům strany věci vysvětlit,“ uvedl Krátký.

Pokud se jednalo o půjčku, neměli být vyloučeni. Pokud šlo o korupci, mělo vyloučení přijít na obou stranách
Jiří Krátký, předseda klubu VV v Plzni

„V každém případě je špatně, že Škárka ani Kočí nedostali možnost se obhájit,“ podotkl Krátký. „Pokud se jednalo o půjčku, neměli být vyloučeni. Pokud šlo o korupci, mělo vyloučení přijít na obou stranách,“ dodal Krátký.

Za Plzeňský kraj kandidoval do Sněmovny právě někdejší místopředseda VV Škárka, který vedl proti Bártovi zákulisní boj. Právě Škárkovy informace, které pronikly na veřejnost, odstartovaly rozkol ve VV, a následně i vládní krizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně Kristýna Kočí s Jaroslavem Škárkou

Bárta měl podle nich uplácet poslance VV za loajalitu, sám Škárka prý od něj přijímal měsíčně desetitisícové částky, posléze i 170 tisíc korun. Bývalá předsedkyně poslaneckého klubu VV Kočí dostala údajně od Bárty jako úplatek půl miliónu korun. Oba předali peníze policii.

Bárta tvrdí, že se nejednalo o úplatek, ale o půjčku. Záhy se objevily v tisku další kompromitující materiály nasvědčující tomu, že coby generální ředitel bezpečnostní agentury ABL dopředu plánoval, jak se prostřednictvím VV dostane k moci a veřejným zakázkám.

Bárta pod tíhou skandálů vzdal post ministra dopravy. V rámci krize přišel o své ministerstvo i formální předseda VV Radek John, který výměnou za vnitro dostal úřad místopředsedy vlády bez portfeje pro boj s korupcí.

Věci veřejné od počátku problému tvrdily, že za vším stojí plzeňská organizace napojená na tamější kmotry ODS. Oba rebelující poslance zbavily funkcí a vyloučily z klubu i ze strany. S nimi byl vyloučen také další poslanec zvolený za VV Stanislav Huml, který si stěžoval na autoritativní Bártovu vládu VV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám