Hlavní obsah

Lékaři zatím protesty neplánují, ale chtějí změny reformy

Novinky, Václav Lang

Před dvěma měsíci skončila podpisem memoranda o navýšení lékařských platů protestní akce Děkujeme, odcházíme. Přesto mají lékaři výhrady proti navrhované reformě zdravotnictví, kterou má Leoš Heger předložit do konce června. Česká lékařská komora (ČLK) a Lékařský odborový klub (LOK) ujišťují, že podobné protestní akce zatím v plánu nejsou.

Foto: Václav Pergl, Právo

Figurína Dr. Exoduse na displeji odpočítávala čas do plánovaného hromadného odchodu lékařů

Článek

„Protesty zatím nejsou na pořadu dne,“ sdělil mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. Podle něj v současnosti probíhají jednání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem o některých částech reformy. „Snažíme se přesvědčit ministerstvo o některých změnách, které je třeba udělat.“

Heger by měl do konce června předložit pět klíčových zákonů zdravotní reformy. Tři z nich vypracoval již jeho předchůdce Tomáš Julínek. Ministr chystá předložit ještě novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která má definovat standardní a nadstandardní péči, a zákon o zdravotních pojišťovnách, jenž upravuje práva a povinnosti zdravotních pojišťoven.

„V těch návrzích jsou věci, které nejsou prodiskutovány, ale to všechno ještě bude předmětem jednání,“ uvedl šéf LOK Martin Engel, který byl vůdčí osobností protestní akce Děkujeme, odcházíme.

Spolupráci s Leošem Hegerem si nyní pochvaluje. „Věřím, že to bude fungovat,“ přiznal se a zároveň vyloučil možnost pokračování protestů v krátkodobém horizontu. "Protesty z mého pohledu zatím reálné nejsou.“ Přesto si někteří lékaři stěžují, že s nimi ministr navzdory slibům v memorandu reformy náležitě neprojednává.

Největší nesnáz je s poplatky a vypovězením smluv pojišťovnou

Podle Sojky spočívají problémy v několika bodech reformy. „Problémové je stanovování standardů lékařské péče a nedostatečné jsou i některé záležitosti, které se týkají léků. Většina lékařů také nesouhlasí s poplatkem u specialisty bez předchozího doporučení praktického lékaře.“

Nejpalčivější otázkou jsou regulační poplatky, respektive změna jejich vybírání ve prospěch zdravotních pojišťoven. „Když byly zavedeny poplatky, snížila se platba za státního pojištěnce a zároveň se snížily lékařům a ambulantním specialistům úhrady. Ty by si měli dovybrat u pacientů na poplatcích. Pokud by se poplatky staly příjmem zdravotních pojišťoven a nikoli lékařů, přišli by o další peníze,“ uvedl Sojka. Podle něj by finance, které se uspoří na poplatcích, měly logicky vést ke zvýšení úhrad za práci lékařů.

Ti hlasitě protestují také proti návrhu, aby zdravotní pojišťovny mohly vypovědět smlouvu bez udání důvodů. „Pokud lékař smlouvu má, poskytuje péči správně a není s ním žádný problém, pak by pojišťovna neměla mít právo smlouvu rušit,“ ohradil se Sojka.

Problémové jsou i návrhy od Julínka

Dodává navíc, že jejich připomínky jsou v drtivé většině apolitické, neideologické a čistě praktické. Týkají se mimo jiné kodexových zákonů, které vypracoval bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, tedy zákon o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě.

Právě v kodexových zákonech, které upravují například vztah mezi pacientem a lékařem, vidí Sojka hlavní nedostatky. „Na Julínkových zákonech je vidět, že je připravovali lidé, kteří nemají praktické zkušenosti z oboru. Zákony by měly být napsané tak, aby to co popisují, bylo jednoduše aplikovatelné i v akutní situaci. Pokud jste lékař ve službě, zákon vám nemá komplikovat práci například zjišťováním, kdo je osoba blízká.“

Má za to, že dosavadní podoba zákonů není sice ideální, ale funguje. Není důvod tuhle část kodexových zákonů, což je zákon o službách, speciálních službách atd. dělat rychle, tohle není reforma. Zákon by si zasloužil změnu, ale ne takovou, již psali lidi, kteří tomu nerozumí."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám