Hlavní obsah

Podnikatel Topolánek pojede s premiérem Nečasem do Bagdádu

Premiér a šéf ODS Petr Nečas vezme s sebou na státní návštěvu Iráku podnikatele a lobbistu Mirka Topolánka, který před ním zastával nejvyšší post ve straně. Informuje o tom ve čtvrtek server Česká pozice s odkazem na několik zdrojů.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek a současný první muž strany a premiér Petr Nečas na oslavách 20. výročí založení ODS v Praze na Žofíně.

Článek

„Říkal mi o tom premiér. Jde tam o nějaký byznys v energetice a vodohospodářství,“ sdělil serveru Česká pozice nejmenovaný člen Nečasovy vlády. Topolánek sám odmítá na dotazy novinářů reagovat, vládní mluvčí Jan Osúch pak Topolánkovu přítomnost v delegaci nevyloučil, ale ani nepotvrdil s poukazem na bezpečnost.

Generální ředitel společnosti VAE Controls Topolánek by měl podle České pozice jet do Iráku coby představitel podnikatelského sektoru.

Server připomíná, že společnost VAE Controls, kterou Topolánek pomáhal zakládat, se zabývá projektováním a dodávkami technologií v oblasti petrochemie, vodárenství a průmyslu. Zaměřuje se také na distribuci pitné vody a čistírny odpadních vod. Portfolio firmy tak zapadá do potřeb současného Iráku.

Premiérova cesta nebyla oficiálně oznámena, podle dostupných informací by se mohla uskutečnit na konci května. Chystá se zřejmě podpis česko-irácké dohody o ochraně investic a z některých náznaků lze odvodit, že velmi daleko jsou vyjednávání o odprodeji českých bitevníků L-159.

Topolánek před svým vstupem do vrcholné politiky VAE Controls zakládal a později se stal jejím konzultantem. Po svém nedobrovolném odchodu z politického výsluní se stal generálním ředitelem s mezinárodní působností.

Reklama

Výběr článků

Načítám