Hlavní obsah

Mašíni jsou opět navrhováni na řád

Právo, ada, nig

Jména šesti členů skupiny bratrů Mašínů by se letos opět mohla objevit na stole prezidenta Václava Klause mezi návrhy na udělení státního vyznamenání.

Foto: ČTK

Josef Mašín

Článek

Dva čeští občané, jeden z Prahy a druhý z Augsburgu, jsou zřejmě nejvytrvalejšími navrhovateli kandidátů na medaile, neboť již léta posílají do Sněmovny i Senátu žádost, aby zákonodárci zařadili na svůj seznam pro prezidenta kontroverzní Mašíny a jejich spolubojovníky. Letos pro ně žádají vyznamenání nejvyšší – Řád Bílého lva. Prezident ale rozhoduje podle svého uvážení, návrhy není nijak vázán.

O tom, zda vůbec Mašíni letos dostanou šanci, ještě není jasno, neboť k tomu je nutné, aby si některý z poslanců návrh osvojil. Pokud to nikdo neudělá, pak návrh spadne pod stůl a na Hrad se nedostane.

Rozhodování na konci května

„Výbor rozhodne na svém zasedání až koncem května a o tom, jaké návrhy pošle Sněmovna prezidentovi, budou poslanci hlasovat na červnové schůzi,“ řekla Právu místopředsedkyně Sněmovny a šéfka podvýboru pro státní vyznamenání Vlasta Parkanová (TOP 09).

Mašínové jsou přitom nejdéle čekajícími adepty, které vytrvale dosud předkládal pravicový Senát. Letos, kdy v horní komoře mají převahu soc. dem., zřejmě šanci mít nebudou.

Neocenil je Havel ani Klaus

Vyznamenání jim ale nikdy nedal ani Václav Havel a neocenil je ani Klaus. Ten je považuje za kontroverzní osoby, které štěpí společnost. Ocenění se dočkali jen jednou – když jim svou premiérskou medaili udělil Mirek Topolánek.

Loni členové vlády, včetně premiéra Petra Nečase, slovně ocenili na pohřbu Milana Paumera, člena skupiny Mašínových. Při té příležitosti slíbili prosadit zákon o protikomunistickém odboji.

Padesát návrhů na státní vyznamenání

Od občanů poslanci letos zatím dostali padesát návrhů na státní vyznamenání. Jako každý rok mezi nimi převládají příslušníci protifašistického i protikomunistického odboje. Neobjevili se tu žádní herci ani populární zpěváci, ze známých jmen zakladatel baby-boxů Ludvík Hess, motocyklový závodník František Šťastný či fotograf Jan Saudek.

Na udělení Medaile za hrdinství je navržen policista Robert Závěšický, který loni pacifikoval útočníka v krnovské směnárně a byl při tom zraněn granátem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám