Hlavní obsah

Paggio: Premiér musí Johna nechat pracovat a nemluvit mu do toho

Právo, Jan Rovenský

Poslanec VV Viktor Paggio má za to, že jeho strana při řešení vládní krize ustoupila hodně. Odmítá, že by nový úřad vicepremiéra Radka Johna byl trafika, a od premiéra očekává, že nechá Johna pracovat. Mladý poslanec se v rozhovoru pro deník Právo vrátil i ke své minulosti, kdy byl podmínečně odsouzen za rvačku.

Článek

VV nakonec vládu podmínečně podpořily. Co vás přimělo ruku zvednout?

Přesvědčila mě řeč Radka Johna, který mluvil o tom, jak si představuje fungování svého úřadu. Máme tu spoustu protikorupčních návrhů, které teď vstoupí v platnost. Líbí se mi, co Radek John udělal na ministerstvu vnitra. Udělal z toho vzorový úřad, to znamená, že všechny zakázky nad sto tisíc visí na internetu. To je věc, kterou zatím přejaly resorty VV, a doufáme, že se to rozšíří do státní správy. Radek John říkal, že by to rád rozšířil do krajů a do celé státní správy. A na to je pozice vicepremiéra vhodná.

Musíme si ale přiznat, že to byl ústup z našich pozic. Přinesli jsme na oltář vlády hodně a je i na premiérovi, aby nemluvil do personálního obsazení a nechal Radka pracovat. Předseda jedné koaliční strany nemůže diktovat předsedovi druhé koaliční strany, jací lidé mají být v jeho úřadu.

Nemyslíte si, že půjde jen o Johnovu trafiku? Předtím měl za sebou vnitro a mohl něco reálně dělat.

To záleží na tom, zda premiér nechá Radka Johna, aby si postavil svůj tým a aby úřad vyplnil reálným obsahem. Podle reakcí převládá v ODS přesvědčení, že jde o trafiku. My to tak nechceme a Radek jasně řekl, že pokud by to tak bylo, tak se poroučí.

Jaká je myslíte šance, že vláda přežije po červnu?

Tipuji si, že ze 70 procent vydrží.

VV se po několika týdnech setkaly v poslaneckých lavicích se třemi odpadlíky, které obviňujete z vnitrostranického puče. Jaký to byl pocit posadit se vedle nich v sále?

Je to těžké a zvláštní. Pozdravil jsem se s nimi, ale napětí tam je. Myslím, že je na místě je umístit dozadu.

VV byly plné noviny a kauzy jsou spojeny s řadou vašich současných a bývalých kolegů. Nevyplavou na povrch další kauzy?

Přiznám se, že i já mám svého kostlivce ve skříni. Před více než pěti lety se mi stala velká ostuda pro mě i pro moji rodinu. Mrzí mě, že si tím moje rodina bude muset projít znovu. Popral jsem se a byl jsem souzen a dostal jsem veřejně prospěšné práce. Byl jsem ale na studiích a měl jsem hodně práce a věděl jsem, že veřejně prospěšné práce už nezvládnu. Nakonec jsem byl podmínečně odsouzen. Už je to vymazáno, nemám zápis v trestním rejstříku.

Proč se k tomu vlastně přiznáváte? Neříkejte mi, že se ve vás najednou hnulo svědomí…

Myslím, že to i pro voliče bude docela osvěžující záležitost, že politici nezatloukají a že řeknou všechno ze své minulosti. Jde mi o to, abych nebyl vydíratelný. Bohužel s mým případem začal někdo pracovat. Poradkyně Kristýny Kočí paní Maršálková vypráví o této nepříjemné záležitosti z mé minulosti.

Počkejte, to není tak, že nezatloukáte, ale že máte pocit, že jste se ocitl pod tlakem.

Rada VV v Jihočeském kraji to už věděla, věděl to Radek John, Josef Dobeš, Karolína Peake, Vít Bárta i Kristýna Kočí. Samozřejmě jsem to aktivně nějak nerozšiřoval, ale zjistil jsem, že se s tou informací začalo proti mé osobě pracovat. Proto to na sebe veřejně oznamuji. Padne to zase na mě a na moji rodinu, ale udělal jsem to a musel jsem za to nést odpovědnost.

Co se stalo? To byla nějaká hospodská rvačka?

V podstatě šlo o něco podobného. Byl jsem účastníkem rvačky a hrál v tom roli alkohol. Byla to velmi špatná věc, ale nemůžu to odmítat. Je to ale už dlouho a nechci používat floskule, ale jsem jiný člověk. Jde o to, jak krizi vezmete. Já jsem ji zpracoval tak, že se musím změnit, a věřím, že se mi to podařilo.

A drogy v tom nebyly?

Drogy v tom nehrály absolutně žádnou roli.

Je vina na vaší straně? Že by v tom roli sehrála vaše italská krev?

Soud došel k tomu, že vina byla na mé straně. Tak jsem se za to styděl, že jsem si ani nevzal advokáta. Možná by to tehdy dopadlo jinak. Naopak jsem se tam šel nechat potrestat. A je pravda, že v rodině máme tradičně horkou krev.

Jak bitka dopadla? Vyhrál jste?

Nevyhrál jsem a dovolím si říci, že jsem dopadl hůř než mí protivníci.

Jak myslíte, že bude působit na veřejnost, že se místopředseda branněbezpečnostního výboru kdysi popral opilý?

Myslím, že svou funkci vykonávám svědomitě. Jak jsem řekl, byl jsem někdo jiný. Nedávno jsem spoluorganizoval seminář o kybernetické bezpečnosti, která je v ČR velmi zanedbána.

Snažím se také ve výboru pro evropské záležitosti a z hlediska regionů se snažím v jižních Čechách zlepšit dopravní infrastrukturu. Tradičně měly malé investice do dopravy, a tlačil jsem na ministra dopravy kvůli investicím. Hraje se o dostavbu dálnice D 3, obchvat kolem Českých Budějovic, bavíme se o obchvatech třeba v Čimelicích.

A než jsem nastoupil do politiky, zúčastnil jsem se projektu v Zambii, kde jsem ve vesnické škole učil matematiku. O rozvojovou pomoc se zajímám i teď, musíme snížit počet prioritních zemí a zlepšit udržitelnost projektů, protože často investujeme do nesmyslů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám