Hlavní obsah

Sněmovna se chystá hlasovat o nedůvěře vládě

Právo, Novinky, jas, jov, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci se v úterý odpoledne sešli ve Sněmovně, aby hlasovali o návrhu opoziční ČSSD a KSČM vyslovit nedůvěru kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). Na mimořádné schůzi, která začíná půl hodiny po začátku řádného jednání, jehož start byl naplánován na 14. hodinu, však podle všeho se svou snahou neuspěje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně

Článek

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka označil hlasování o nedůvěře vládě za nejvýznamnější sankci, kterou má opozice k dispozici.

„Nikdy v historii jsme tady neměli vládu s tak nízkou autoritou,“ uvedl v úterý Sobotka na tiskové konferenci ve Sněmovně. ČSSD podle něj považuje za jediné řešení nové volby. Podle Sobotky by byly příležitostí k zasypání příkopu mezi vládní reprezentací a občany.

„Jsme přesvědčeni, že vláda má vládnout ze Strakovy akademie, nikoliv z bytů majitelů jednotlivých politických stran,“ řekl první místopředseda ČSSD Michal Hašek v narážce na porady politiků Věcí veřejných v bytě exministra dopravy Víta Bárty.

Koalice má pohodlnou většinu

Pro svržení kabinetu opozice nemá dostatek hlasů. Nic na tom nemění ani hlasy tří poslanců, kteří byli před časem vyloučeni z VV, respektive z jejich poslaneckého klubu. Vládní koalice i bez nich disponuje pohodlnou většinou 115 hlasů.

Komunisté už dopředu připustili, že hlasování o nedůvěře vládě nebude úspěšné. „Je více než pravděpodobné, že poslanci vládní koalice své vládě projeví důvěru,“ uvedl v úterý šéf KSČM Vojtěch Filip. Podle něj se krize v ČR bude kvůli tomu prohlubovat.

Šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg soudí, že v hlasování o nedůvěře vláda obstojí. „Krize je za námi,“ uvedl Schwarzenberg. Dodal, že předpokládá, že další problémy kabinet jistě čekají. „Jeden starší pán mi říkal, že podstatou koalice je její krize,“ poznamenal.

K odchodu některých ministrů TOP 09, ke kterému by mohlo dojít během rekonstrukce vlády, kterou premiér chystá na červen, Schwarzenberg nevidí žádný důvod.

Počet poslanců ve Sněmovně
ODS53
TOP 0941
VV21
ČSSD56
KSČM26
Nezařazení3

Právě červnem se v podpoře kabinetu zaklínají i VV. Strana po rekonstrukci vlády oznámila, že její podpora kabinetu je pouze podmíněná a bude odvislá od červnového schvalování penzijní a zdravotnické reformy. Své požadavky VV zopakovaly i v úterý. Vadí jim například i to, že premiér zasahuje do personálního složení týmu vicepremiéra Radka Johna.  [celá zpráva]

Podporu pokračování kabinetu vyslovil před zahájením úterní schůze i klub ODS. "Klub ODS se jednohlasně usnesl, že v hlasování nepodpoří vyslovení nedůvěry vládě," uvedli poslanci s tím, že očekávají rychlejší reformy.

K hlasitému protestu se u budovy Poslanecké sněmovny sešli odboráři. Jejich průvod několikrát obkroužil budovu. Vedl je šéf Konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Nad hlavami se objevily transparenty Stop vládě!, Koryta nebo voliči, či nápis Fuj! doprovázející portrét premiéra Petra Nečase. Průvod byl hodně hlasitý - zněly tu píšťalky, hokejové trumpety a vuvuzely.

Bártovi zlomila vaz ABL

Vláda v minulých týdnech přečkala zatím nejvážnější krizi, když se vynořil skandál ohledně snahy společnosti ABL proniknout do veřejné správy. Plány firmy, kterou až do svého vstupu do politiky ovládal Vít Bárta, stály svého zakladatele post ministra dopravy, na nějž dobrovolně rezignoval. Předseda VV Radek John se přesunul z křesla ministra vnitra na post vicepremiéra odpovědného za boj s korupcí a na jeho místo usedl bývalý policista Jan Kubice.

Otřesy prošly i samotné VV, které z klubu vyloučily Jaroslava Škárku, Kristýnu Kočí a Stanislava Humla. Zatímco dva prvně jmenovaní byli vyloučení i ze strany, Huml jako nestraník byl tohoto kroku ušetřen.

Škárka a Kočí uvedli, že jim Bárta, který je považován za neoficiálního lídra VV, dal obálku s úplatkem za loajalitu. Kočí následně v tajné nahrávce popsala, jak s šéfem poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem chystala řadu měsíců vnitrostranický puč uvnitř VV. Poslankyně následně obsah nahrávky označila za cílenou lež, neboť prý o nahrávání věděla. Lidem zmiňovaným v nahrávce se následně omluvila.

O osudu Tluchoře nebylo zatím rozhodnuto. Podle informací Práva jej čeká pohovor s premiérem, kterému vadí vzájemný zásadní nesoulad. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám