Hlavní obsah

Dobeš tvrdí, že čerpání peněz z EU se rozběhlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se v úterý ohradil proti výtkám, které v posledních týdnech směřovaly vůči jeho úřadu kvůli pomalému čerpání dotací z evropských fondů. Ministr zdůraznil, že od začátku roku se podařilo získat dotace ve výši 11 miliard korun, což je téměř stejná částka jako za celý loňský rok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Dobeš uvedl, že Evropská komise definitivně posvětila téměř sedmimiliardový projekt superlaseru ELI, který má vyrůst v Dolních Břežanech u Prahy. [celá zpráva]

"I díky velkým projektům budou do konce roku 2011 schváleny projekty v hodnotě 90 procent celkového objemu operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace," uvedlo ministerstvo. V programu je na vědecké projekty celkem více než 48 miliard korun.

Ministr uznal problémy s čerpáním dotací u operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. U něho hrozí, že by mohly být vyčleněné finance přesunuty do jiných programů.

Ministerstvo pro místní rozvoj, které čerpání evropských fondů řídí, navrhne, aby část peněz z tohoto programu přešla na ministerstvo práce a sociálních věcí, které má užší vazby na pracovní úřady a potřeby trhu práce.

Dobeš loni na podzim vyměnil část úředníků v odboru, který má čerpání financí na starost. Nyní chce kvůli urychlení čerpání dotací najmout i soukromou firmu. Schválení superlaseru ELI má být přitom první vlaštovkou, v Bruselu totiž čeká na schválení dalších pět obřích vědeckých projektů, které mají vzniknout v ČR.

Pomalé čerpání kritizoval i premiér Petr  Nečas (ODS) a označil je i za jeden z důvodů, proč navrhoval Dobešovo odvolání. Další okolností byla vazba na agenturu ABL, kvůli níž vládu opustil exministr dopravy Vít Bárta (VV)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám