Hlavní obsah

Čtvrtina Čechů chodí k zubaři jen, když má nějaké potíže

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtvrtina Čechů chodí k zubaři, jen když má nějaké potíže. Vyplynulo to z dubnového průzkumu, společnosti Mediaresearch na 1005 respondentech, které má Právo k dispozici.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V Evropě chodí nejvíc k zubaři Nizozemci, kdy na prevenci se pravidelně dostavuje až 92 procent obyvatel, naopak nejhorší jsou Kypřané se 45 procenty.

V Česku loni sedělo v zubařském křesle 69 procent lidí, v EU to bylo 57 procent.

Z průzkumu dále vyplývá, že dvakrát denně, zhruba jednu až tři minuty, si čistí zuby (61 procent) Čechů.

Většina (82 procent) si čistí zuby proto, aby předešla zápachu z úst. O šest procent méně uvádí, že si zuby čistí hlavně proto, aby předešli zánětu dutiny ústní.

Respondenti také sdělili, že si čistí zuby proto, aby se vyhnuli ústní protéze (47 procent), chránili se před jinými chorobami (41 procent) a z kosmetických důvodů (26 procent).

Čísla jsou rozdílná proto, že dotazovaní měli možnost si vybrat z několika variant.

Po kazu druhá parodontóza

K nejběžnějším potížím kromě zubního kazu patří parodontóza, umělý chrup a zanícené dásně. Zajímavé je, že 43 procent Čechů má všechny zuby své, tedy přirozené, což zhruba odpovídá průměru obyvatel Evropské unie, kde své zuby má 41 procent. Snímatelné protézy nosí 28 procent Čechů, evropský průměr se pohybuje kolem 31 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám