Hlavní obsah

Národní muzeum přestěhovalo exponáty, historickou budovu čeká rekonstrukce

Praha

V Národním muzeu v Praze ve čtvrtek začalo odpočítávání 77 dní do zahájení jeho rekonstrukce, která historickou budovu v horní části Václavského náměstí uzavře na pět let veřejnosti. Z depozitářů jsou již postupně do nových prostor v Horních Počernicích a Terezíně odváženy sbírkové předměty, ve čtvrtek například za mimořádných bezpečnostních odvezli slavnou keltskou hlavu z Mšeckých Žehrovic a kolínský knížecí hrob.

Článek

Pro převoz musely být opatřeny speciální úložné systémy. Mnohé jsou zhotoveny na míru pro konkrétní prostory a sbírky. Národní muzeum musí přestěhovat sedm miliónů předmětů a 13,5 kilometru knih. Podle vedení Národního muzea se jedná o největší stěhovací akci v dějinách českého muzejnictví. Náklady na balení a stěhování exponátů vyčíslili na více než 90 miliónů korun.

Národní muzeum se před rekonstrukcí otevře naposledy 7. července. "Sedmička je šťastné číslo a doufáme, že přinese štěstí i naší historické budově při rekonstrukci," uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Návštěvníci mají poslední možnost do 7. července vidět Národní muzeum v současné podobě tak, jak ho zná již několik generací.

Velryba a slon zůstanou

Připomíná jim to vlajka na budově, kalendář v její hale nebo odpočítávání na webových stránkách muzea. "Národní muzeum nebude už nikdy vypadat tak jako nyní. Po rekonstrukci budeme moci návštěvníkům nabídnout větší komfort, lepší zázemí i větší a modernější výstavy, ale ukončíme tím jednu významnou éru v dějinách muzejnictví," upozornil Lukeš.

Na posledních 77 dní připravilo muzeum pro své návštěvníky řadu akcí. Například 7. května se bude loučit s historickými expozicemi akcí Stezka lovců mamutů. Přesně o měsíc později 7. června si zájemci naposledy prohlédnou přírodovědecké exponáty, 18. května si muzeum připomene 120. výročí od otevření historické budovy. První sobotu po Mezinárodním dni muzeí, dne 21. května, vyhlásilo muzeum den volného vstupu a 1. června, na den dětí, překvapí hlavně nejmenší návštěvníky řadou her a soutěží.

Po dobu rekonstrukce v muzeu zůstane několik exponátů z jeho přírodovědeckých sbírek, zejména známá kostra velryby, vypreparovaný slon a žirafa. "Kostra velryby je ve špatném stavu a stěhování by jí ublížilo více než konzervace během rekonstrukce, slon a žirafa jsou příliš velcí a nedostali bychom je dveřmi ven," vysvětlil Lukeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám