Hlavní obsah

Klaus: Viníka krize nehledejme kolem, ale uvnitř ODS

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus a zakladatel ODS vyzval při oslavách 20 let od jejího založení k reflexi nad vládní krizí, přičemž by straníci měli vzít v potaz i informace o tom, že za jejím rozpoutáním stály síly uvnitř strany. Zároveň by se mělo vedení zamyslet nad novým směřováním. Se změnami, které nastartoval Mirek Topolánek, ale bude mít podle Klause ještě spoustu práce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus přišel na oslavy 20. výročí strany, kterou sice zakládal, ale opustil v éře, kdy ji vedl Mirek Topolánek.

Článek

Stejně jako expředseda ODS Topolánek před ním, pobavil své publikum na začátku projevu i Klaus: „Kdybych tušil, že se tu nesedí, ale stojí, připravil bych si mnohem kratší projev. Nevím, co s tím mám teď dělat. Vidím, že se ODS od mých dob podstatně změnila.“

V projevu věnoval Klaus největší část rekapitulaci vzniku a vývoje ODS. Sarajevský atentát, kvůli němuž se strana rozštěpila a Klaus ztratil výsadní pozici, v důsledku podle něj jen nastartoval procesy jako například generační výměnu, které by prý přišly tak či tak.

Za největší hrozbu pro ODS pokládá nástup éry Topolánka a jeho politiky. „ODS se začala stávat stranou politického kalkulu a podnikatelského byznysu. ODS se vydala cestou pověstného širokého rozkročení a začala směřovat do politického středu, s čímž jsem nesouhlasil,“ vysvětlil Klaus s tím, že právě kvůli tomu se vzdal v roce 2008 funkce čestného předsedy.

Viníky krize hledejte v řadách ODS

Zkritizoval i Topolánkovu snahu o vytvoření projektu Vize 2020, která je podle Klause v rozporu s idejemi strany, se systémovým postupem, který se přirozeně uzpůsobuje současnému dění.

Naději, že se ODS vrátí ke své ideové základně, Klaus spatřuje v novém šéfovi Petru Nečasovi, byť to prý nebude mít lehké.

Krátce se vrátil také k hodnocení krize vlády, která podle jeho názoru jmenováním nových ministrů skončila. „Věřím, že seriózní reflexe posledních dnů bude prioritou. Je nutné hledat nejen viníka kolem, ale třeba jak k tomu přispěly síly uvnitř ODS, jak si o tom štěbetají vrabci na střeše a čehož jsem si všiml i já,“ řekl Klaus. V poslední době se víří spekulace kolem dohadů, jakou roli v krizi sehráli šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř a Topolánek, kteří byli blízkými spolupracovníky.

Krize podle Klause poškodila nejen vládu, ale i ODS, a byla prohospodařena důvěra voličů. „Krizí byly oddáleny reformy a degradována důvěra v politiku. Redukování politického boje na intriky a vyvolávání mediálních skandálů, kdy se snaží politikové kompromitovat své konkurenty i partnery, je zničující,“ uzavřel Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám