Hlavní obsah

Krize nekončí, to horší ještě přijde, obul se Topolánek do všech okolo

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, jim, luk

Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek využil příležitosti 20. narozenin své strany, aby se zostra pustil do jejích hodnostářů. Sepsul ovšem nejen přítomné politiky včetně premiéra Petra Nečase, ale nenechal nit suchou ani na koaličním partnerovi VV a prezidentu Václavu Klausovi.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Oslavy 20. výročí založení ODS v Praze na Žofíně. Na snímku bývalý předseda ODS Mirek Topolánek (vpravo) a současný první muž strany a premiér Petr Nečas.

Článek

S "populisticko-demagogicko-sektářskou VV a ABL" podle něj budou ještě mnohem větší problémy než poslední krize.

Topolánek, jehož strana sesadila z čela nedlouho před loňskými sněmovními volbami, v úvodu projevu řekl, že se mu po ODS nestýskalo. Dvacáté narozeniny jsou ovšem podle něj především příležitostí si zavzpomínat, podívat se do zpětného zrcátka a bilancovat. Vzápětí se s žíravou ironií pustil do přítomných hostů.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Oslavy 20. výročí založení ODS v Praze na Žofíně. Na snímku bývalý předseda ODS Mirek Topolánek (vpravo) a současný první muž strany a premiér Petr Nečas.

„Jsou zde vidět osvícené a vševědomé tváře otců zakladatelů, ošlehané tváře otců velké transformační války, spokojené a obtloustlé tváře smluvně-opozičních kabrňáků, unavené a trochu bezradné tváře včerejších a dnešních reformních kompromisníků a dokonce i tajemné tváře minulých, současných a potenciálních korupčníků. Všichni jsme tady, celá ODS,“ poznamenal pro začátek.

Přestaňme se chovat jako puberťáci, kteří si nervózně mačkají pupínky a čekají, co jim poradí jejich taťka.
Mirek Topolánek

Poté si vzal na paškál nejmenovitě šéfa strany Nečase: „Přestaňme se chovat jako puberťáci, kteří si nervózně mačkají pupínky a čekají, co jim poradí jejich taťka. Je nám dvacet let.“ Narážel tím zjevně na zvěsti, že Nečas si chodí k prezidentovi a zakladateli ODS Klausovi na Hrad pro rady.

Ohradil se proti zvěstem posledních dní, že v pozadí krize stál on a šéf poslanců Petr Tluchoř. „Problémy si VV způsobily samy,“ odmítl Topolánek spekulace o osnování puče. K VV pak řekl, že už řadu let intuitivně věděl, že vládnutí s Bártovou ABL-VV představuje dokonce větší hrozbu pro budoucnost ODS, než byla kdysi opoziční smlouva.

Bude hůř

Poslední události prý předčily jeho nejčernější představy. VV není na rozdíl od ostatních stran založena na idejích, ale na byznysplánu. „Krize byla jen začátek, horší věci ještě přijdou,“ řekl s tím, že příčiny krize trvají. „Není třeba hledat viníky, začněme u sebe,“ dodal Topolánek.

„VV jsou čistě populistickou, a tedy z principu levicovou stranou,“ analyzoval koaličního partnera Topolánek. Podle něj „populisticko-demagogicko-sektářská strana“ přináší do politiky „fízlování, šmírování a nezákonné odposlouchávání“.

Vláda pod jeho vedením prý dokázala „vyčistit vnitro od estébackých praktik“ jako bylo například omezení odposlechů. Posteskl si, že doufal, že takové praktiky už se nevrátí, ale „špiclování vyhozené dveřmi se vrátilo oknem zpátky“.

Má dost obleků, hodinek i per

Na závěr projevu se v několika narážkách vrátil ke Klausovi. Například, když odmítl slova šéfa pražské ODS Borise Šťastného, který věštil Topolánkův návrat k vlivu a moci. "Stačí mi, že zůstanu čestným člověkem, nikoli čestným předsedou,“ řekl Topolánek na adresu Klause, který po svém odchodu z čela ODS dostal právě funkci čestného předsedy.

Slova o své čestnosti ale vzápětí zastínil dalším prohlášením, v němž řekl, že mu po odchodu z vrcholné politiky zbylo „dost obleků, hodinek i per, a také dostatek sebevědomí, aby naplnil hlavní misi ODS - individuální odpovědnost“, přičemž zmínka o peru, která pobavila přítomné straníky, zjevně narážela na kauzu Klausem sebraného pera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám