Hlavní obsah

Důvěra v Klause stále padá, předběhl jej Rychetský

Novinky, jim

Důvěryhodnost prezidenta Václava Klause stále klesá, věří mu jen 48,3 procenta lidí, a na první příčce jej dokonce vystřídal předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Ten je ovšem jediným z hlavních ústavních činitelů, důvěra v nějž roste, aktuálně má podporu 50,1 procenta lidí. Největší propad od posledního průzkumu agentury Sanep zaznamenal premiér Petr Nečas, ztratil 18 procentních bodů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ještě v lednu loňského roku se Klaus těšil důvěry 58,4 procenta lidí, před ním byl ale na první pozici tehdejší úřednický premiér Jan Fischer, který byl se stabilní více než 80procentní podporou bezkonkurenčně nejpopulárnějším politikem v novodobé historii. V říjnu už byl ale Klaus po Fischerově odchodu z vrcholné politiky opět na špici, byť jeho důvěryhodnost poklesla o bezmála deset procentních bodů.

Nyní se před něj vůbec poprvé dostal předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, kterému stačil na první příčku posun o tři desetiny procentního bodu, a získal si tak důvěru těsné nadpoloviční většiny respondentů.

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) obdržela 40,7 procenta kladných hodnocení, což pro ni znamená jen malý pokles důvěryhodnosti. Zato premiéru Petru Nečasovi (ODS) nevěří mnohem více lidí. Od loňského října spadla jeho důvěryhodnost ze 47,8 procenta na 30,1 procenta.

Vyjádřená důvěra v nejvyšší ústavní činitele (v procentech)
Ústavní činitel (předchůdce)Říjen/2010Duben/ 2011
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský44,750,1
Prezident Václav Klaus49,148,3
Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová41,540,7
Premiér Petr Nečas47,930,1
Předseda Senátu Milan Štěch (Přemysl Sobotka)32,525,2

Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD), který po říjnových senátních volbách vystřídal v čele horní komory Přemysla Sobotku (ODS), je nejméně důvěryhodným z nejvyšších ústavních činitelů, věří zhruba jen čtvrtina dotázaných.

Anketa

Který z ústavních činitelů je podle vás nejdůvěryhodnější?
prezident Václav Klaus
27,1 %
předseda Senátu Milan Štěch
8,9 %
předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová
9,6 %
premiér Petr Nečas
4,9 %
předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský
49,5 %
Celkem hlasovalo 20122 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám